Άνθρωποι που υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου, έχουν πρόβλημα να αποκοιμηθούν ή κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κρυολόγημα, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Ενώ η σχέση μεταξύ ανεπαρκούς ύπνου και αρνητικής επίπτωσης στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έχει αποδειχτεί, η νέα έρευνα είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι ακόμα και ελαφρές διαταραχές ύπνου μπορούν να επηρεάσουν την αντίδραση του οργανισμού σε ιούς κρυολογήματος.

Έρευνα που έγινε σε 153 υγιείς γυναίκες έδειξε ότι αυτές που κοιμόντουσαν λιγότερες από 7 ώρες τη νύχτα είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κρυολόγημα σε σχέση με αυτές που κοιμόντουσαν κατά μέσον όρο 8 ή περισσότερες ώρες.

Εθελόντριες που ανέφεραν ότι ξυπνούσαν περιοδικά ή είχαν δυσκολία στο να αποκοιμηθούν είχαν ακόμα χειρότερη εικόνα. Αυτές που παρέμεναν ξύπνιες τουλάχιστον κατά 8% του χρόνου που ήταν ξαπλωμένες είχαν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν σε σχέση με αυτές που κοιμόντουσαν όλη τη νύχτα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Sheldon Cohen, του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, η έρευνα αποκαλύπτει ακόμα έναν λόγο γιατί θα πρέπει οι άνθρωποι να βρουν χρόνο να κοιμούνται περισσότερο.

Οι ερευνητές ζητούσαν καθημερινά πληροφορίες από τις εθελόντριες για την ποιότητα του ύπνου τους τη νύχτα, επί δυο εβδομάδες, πριν εκτεθούν σε ιό κρυολογήματος. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για πέντε μέρες, στον εσωτερικό χώρο ενός ξενοδοχείου, για συμπτώματα όπως φτάρνισμα, συνάχι, πόνο στο λαιμό καθώς και για ίωση.

Αυτές που ανέφεραν λιγότερο από 7 ώρες ύπνου είχαν 2,94 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κρυολογήματος σε σχέση με αυτές που ανέφεραν 8 ή περισσότερες ώρες ύπνου κάθε νύχτα.

Παράλληλα, οι ερευνητές μέτρησαν την επάρκεια του ύπνου. Οι γυναίκες που ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν λιγότερο από το 92% του χρόνου που περνούσαν ξαπλωμένες είχαν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα σε σχέση με αυτές που το σκορ τους ήταν 98% ή καλύτερο.

Δεν παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ αυτών που ανέφεραν ότι αισθάνονταν ξεκούραστες και όσων τελικά κρυολόγησαν.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα και το στρες και αποκλείστηκαν εθελόντριες που είχαν ζητήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, καθώς συχνά τα ψυχικά προβλήματα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘ Archives of Internal Medicine.’

Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα