Γιατί ορισμένοι άνθρωποι βλέπουν πάντα τη θετική πλευρά της ζωής, ενώ άλλοι εστιάζουν στα αρνητικά γεγονότα;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η απάντηση ενδεχομένως βρίσκεται στα γονίδια. Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the Royal Society’, βοηθούν να εξηγήσουμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλύτερα στο στρες σε σχέση με άλλους και γιατί άλλοι είναι περισσότερο ευάλωτοι σε συναισθηματικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.

Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής την Καθηγήτρια Elaine Fox από το Πανεπιστήμιο του Εσεξ αποφάσισε να εξετάσει την αιτία που ορισμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερο θετική αντιμετώπιση προς τη ζωή εστιάζοντας σε γονίδιο που σχετίζεται με συναισθηματικές διαταραχές.

Το γονίδιο μεταφορέα σεροτονίνης είναι γνωστό πως επηρεάζει την απελευθέρωση σεροτονίνης που σχετίζεται με τη διάθεση και την ευεξία.

Οι ερευνητές έδειξαν ζεύγη φωτογραφιών σε περίπου 100 άτομα. Κάθε ζεύγος αποτελείτο από μια ουδέτερη εικόνα και μια θετική ή αρνητική. Οι ερευνητές κατέγραψαν πού κατευθύνθηκε η προσοχή των εθελοντών, ενώ τους υπέβαλαν σε εξέταση DNA εστιάζοντας συγκεκριμένα στο γονίδιο μεταφορέα σεροτονίνης.

Όλοι έχουν έναν από τρεις συνδυασμούς του γονιδίου, είτε 2 κοντές εκδοχές είτε δυο ψηλές είτε μια από την καθεμία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι με 2 ψηλές εκδοχές εστίαζαν περισσότερο στις ευχάριστες εικόνες και εμφάνιζαν αποστροφή για τις αρνητικές.

Όσοι ανήκαν στις ομάδες με δυο ψηλές εκδοχές και με μια από την καθεμία δεν εστίαζαν στο θετικό υλικό αλλά ούτε και απέφευγαν το αρνητικό υλικό.

Αυτές οι διαφορές παίζουν μεγάλο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν στα γεγονότα της ζωής, δήλωσε η Fox. Αποτελεί σημαντικό μηχανισμό πίσω από την προσαρμοστικότητα στο στρες της καθημερινότητας, δήλωσε η ερευνήτρια, δείχνοντας προς την κατεύθυνση ότι η απουσία της προστασίας αυτής στις ομάδες των κοντών εκδοχών και των μεικτών τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους στο άγχος και την κατάθλιψη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν μελετήσει το θέμα σε ψυχικά ασθενείς αλλά αυτή είναι η πρώτη έρευνα που εστιάζει σε υγιή μέλη ενός πληθυσμού.

Πηγές:
‘Proceedings of the Royal Society’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε