Της Σοφίας Νέτα

Η ενασχόληση με τα μεταβολικά νοσήματα των οστών έχει κοινωνικοοικονομική σημασία και αποτελεί μία αναγκαιότητα, καθώς ο μέσος όρος ζωής του ανθρώπου αυξάνεται, με ανάλογη αύξηση των κρουσμάτων οστεοπόρωσης. Σήμερα η Πολιτεία επενδύει τα απαιτούμενα ποσά στο θέμα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά χρειάζεται περαιτέρω αρωγή.

Τα παραπάνω επισήμανε σε συνέντευξη τύπου στην οποία μίλησε ο πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Μ.Ο., Θεόφιλος Καραχάλιος, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής, αναφορικά με τις εξελίξεις στους τομείς της συνεχιζόμενης ιατρικής κατάρτισης και εκπαίδευσης στο γνωστικό αντικείμενο της φυσιολογίας των οστών, της επούλωσης των ιστών του μυοσκελετικού συστήματος και των μεταβολικών νοσημάτων των οστών.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.), από τις 15 έως και τις 17 Μαΐου 2009 στο συνεδριακό κέντρο ‘Creta Maris’, στη Χερσόνησο Κρήτης.

Τα κύρια θέματα του Συνεδρίου είναι η επούλωση των ιστών του μυοσκελετικού συστήματος, η πρόληψη των πτώσεων και των οστεοπορωτικών επανακαταγμάτων, η αναθεώρηση των κριτηρίων οστικής πυκνομετρίας, η μη ανταπόκριση στη θεραπεία της οστεοπόρωσης, οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας θεραπείας στα οστά, ο διαβήτης και τα οστά, η νόσος Paget, η σχέση των ανδρογόνων με τα οστά και ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός.

Διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές, αλλά και προσκεκλημένοι ομιλητές διεθνούς κύρους θα καταθέσουν την εμπειρία και τη γνώση τους σε αυτούς τους τομείς.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με επιστημονικές εκδηλώσεις την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας του με την Ε.Ε.Μ.Μ.Ο. Παράλληλα με τις επιστημονικές εκδηλώσεις, θα λειτουργήσει έκθεση ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού από τους χορηγούς του συνεδρίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια