Της Σοφίας Νέτα

Η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι μικρή, καθώς προσεγγίζει μόλις ένα 10% του εμβολιαστικού πληθυσμού της. Κατά τη διάρκεια του 11ου Πανελλήνιου Γυναικολογικού συνεδρίου έγινε εκτενής αναφορά στα οφέλη του εμβολιασμού έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από τους συμμετέχοντες διακεκριμένους καθηγητές.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα του κλινικού προγράμματος των 2 HPV εμβολίων τα οποία επικεντρώθηκαν σε 3 κυρίως άξονες.

Παρουσιάσθηκαν τα νεώτερα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων όπως καταγράφονται από τις Διεθνείς Επίσημες Αρχές, δεδομένα αποτελεσματικότητας των εμβολίων, δεδομένα που αφορούν την εμβολιαστική κάλυψη έναντι του Ιού των Ανθρώπινων Θηλωμάτων σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Επίπεδο.

Από όλους τους ομιλητές υπογραμμίσθηκε η αξία του εμβολιασμού και το μεγάλο όφελος που παρέχεται σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά αλλά και στη Δημόσια Υγεία.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου, καθηγητής κ.

Αντσακλής, τόνισε σε εισήγησή του το μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Παρουσιάζοντας Ελληνικά επιδημιολογικά στοιχεία τόνισε την ανάγκη πρωτογενούς πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.



Ο καθηγητής κ. Αγοραστός αναφέρθηκε σε εισήγησή του σε Ελληνικά επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και υπογράμμισε ότι σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας είναι μικρή, καθώς προσεγγίζει μόλις ένα 10% του εμβολιαστικού πληθυσμού της Ελλάδας.

Το ποσοστό κάλυψης είναι ιδιαίτερα μικρό αν σκεφθεί κανείς ότι το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας ενέταξε στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού όλο το ηλικιακό φάσμα γυναικών από 12 έως 26 ετών, και τα δε ασφαλιστικά ταμεία υλοποιώντας την απόφαση του Υπουργείου Απασχόλησης χορηγούν δωρεάν το HPV εμβόλιο σε όλες τις ασφαλισμένες, ηλικίας 12 -26 ετών.



Τέλος ο καθηγητής κ. Παρασκευαίδης αναφερόμενος επίσης στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας εμβολιασμού των νέων κοριτσιών εστιάζοντας κυρίως στο ρόλο της Ιατρικής κοινότητας και των Επιστημονικών Εταιριών.

Όλα τα δεδομένα, τόνισε ‘τόσο από το κλινικό πρόγραμμα αλλά και από την κλινική πράξη επιβεβαιώνουν την αξία του εμβολιασμού και την ανάγκη πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα