Η σαλμονέλωση προκαλείται από την κατανάλωση τροφών μολυσμένων με βακτήρια σαλμονέλας. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά και σοβαρή διάρροια.

  • Η σαλμονέλωση μπορεί να προέλθει από πολλές τροφές, όπως τα λαχανικά. Ωστόσο η μόλυνση από σαλμονέλα είναι πιο συνήθης σε ζωϊκά προϊόντα όπως τα αυγά, το γάλα τα πουλερικά και το βοδινό.
  • Η σαλμονέλα μπορεί επίσης να μολύνει περιττώματα οικιακών ζώων και να μεταδοθεί σε ανθρώπους που δεν πλένουν τα χέρια τους μετά την επαφή με ζώα ή με τα περιττώματά τους.
  • Το καλό μαγείρεμα της τροφής συνήθως εμποδίζει τη σαλμονέλωση.
  • Μην επιτρέπετε μη μαγειρεμένο κρέας να έλθει σε επαφή με άλλα τρόφιμα που είναι ήδη μαγειρεμένα.
  • Να πλένετε τα χέρια και τα σκεύη συχνά, πριν κατά τη διάρκεια και μετά την παρασκευή τροφής.

Πηγές: CDCP, ΗΠΑ.