Μια γυναίκα που υποβάλλεται σε βαριατρική επέμβαση για απώλεια βάρους, πριν συλλάβει, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στο σπάσιμο της αλυσίδας παχυσαρκίας στην οικογένειά της, δήλωσαν ερευνητές.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism’ ανακάλυψε ότι τα παιδιά παχύσαρκων γυναικών οι οποίες υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση πριν την εγκυμοσύνη εμφάνιζαν χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και βελτιωμένη καρδιακή υγεία σε σύγκριση με τα αδέρφια τους που γεννήθηκαν πριν υποβληθεί η μητέρα στην επέμβαση.

Tην έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενη, που δείχνει ότι το βάρος μιας γυναίκας και η τάση της να εμφανίζει διαβήτη και καρδιοπάθεια μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, προδιαθέτοντας το παιδί στα ίδια μεταβολικά προβλήματα.

Επιπλέον, αποτελεί περαιτέρω ένδειξη ότι οι παχύσαρκες νέες γυναίκες που σχεδιάζουν να γίνουν μητέρες πρέπει να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος μέσω βαριατρικής επέμβασης ή αλλαγής σε συμπεριφορές τους. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr.

John Kral, του State University of New York ,στο Μπρούκλιν, η έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενη ότι το περιβάλλον στη μήτρα μπορεί να είναι πιο σημαντικό από τα γονίδια και το περιβάλλον μετά τον τοκετό, όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας της μητέρας και του παιδιού.

Οποιαδήποτε ιατρική ή χειρουργική αγωγή για τη μείωση της παχυσαρκίας και των υπαρχουσών μεταβολικών διαταραχών πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελεί επένδυση ζωής για το μελλοντικό παιδί, θεωρεί ο ερευνητής.

Η έρευνα μελέτησε 49 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση απώλειας βάρους και τα 111 παιδιά τους, ηλικίας 2 έως 25 ετών. Όλες είχαν γεννήσει πριν και μετά την επέμβαση.

Η έρευνα έδειξε ότι παιδιά που γεννήθηκαν μετά την επέμβασης της μητέρας είχαν μειωμένο βάρος και περίμετρο μέσης όταν γεννήθηκαν και είχαν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να γίνουν νοσηρά παχύσαρκα σε σύγκριση με τα αδέρφια τους που γεννήθηκαν πριν την επέμβαση.

Αυτά τα παιδιά είχαν επίσης βελτιωμένους δείκτες καρδιαγγειακού, όπως μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και χαμηλότερη χοληστερόλη.

Ο Kral δήλωσε ότι πιστεύει πως για τις γυναίκες που ενδιαφέρονται να υποβληθούν σε εγχείρηση και να γίνουν μητέρες, η εγχείρηση θα πρέπει να προηγηθεί. Η πρόληψη της παχυσαρκίας σε νέες γυναίκες και η αποτελεσματική της αντιμετώπιση μπορεί ενδεχομένως να εμποδίζει περαιτέρω μεταβίβασή της σε μελλοντικές γενιές, καταλήγει.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"ΑνθίΖΩ" με την ΑΚΟΣ στην Κύπρο
Eρχονται και άλλα προγράμματα πρόληψης
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο