Επτά στις 10 γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, έχουν βιώσει προσωπικά ή σε κοντινό τους πρόσωπο την εμπειρία της έκτρωσης (Metron Analysis, Μάρτιος 2009). Τα νούμερα αυτά ξεπερνούν το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας, μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής χώρας.

Με τη χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού στο επίπεδο του μόλις 4%, η εμπειρία της έκτρωσης είναι μοιραία, ιδιαίτερα στις πολύ νεαρές ηλικίες.

Αν και η πρώτη σεξουαλική επαφή καταγράφεται για την Ελληνίδα στο μέσο όρο ηλικίας 19 ετών (σε σχέση με 18 ετών σε έρευνα της Metron Analysis, Ιούλιος 2007), το 33% των γυναικών κάτω των 18 ετών, δεν αποφεύγουν την έκτρωση.



Το Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού του νοσοκομείου Αλεξάνδρα, με υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή Πέτρο Δρακάκη, με την αιγίδα της Α' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με διευθυντή τον καθηγητή Α.

Αντσακλή, ευαισθητοποιημένοι από το λεπτό αυτό θέμα, έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των νέων γυναικών και τις παροτρύνουν να είναι απόλυτες για την ασφάλεια στο sex.

Έτσι, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης (26 Σεπτεμβρίου) το Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού του νοσοκομείου Αλεξάνδρα λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ ειδικό ενημερωτικό σταθμό στην Τεχνόπολη (στο Γκάζι).

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες ο συνδυασμός της χρήσης του προφυλακτικού (ασφάλεια για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα) και του αντισυλληπτικού χαπιού 4ης γενιάς με χαμηλή περιεκτικότητα σε ορμόνες (για την αποφυγή της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης), είναι η θωράκιση της νέας γενιάς που θέλει να ζήσει τον έρωτα χωρίς κινδύνους για την υγεία της.

Εξάλλου στο Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού λειτουργεί 24ωρη συμβουλευτική γραμμή χωρίς χρέωση 800 11 21 400, που την απαντούν έμπειροι γυναικολόγοι.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που γίνονται όλο τον χρόνο στην Τεχνόπολη (στο Γκάζι) λειτουργεί ενημερωτικός σταθμός από το Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα με την αιγίδα της Α' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας