Τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης Φάσης 3 για την αξιολόγηση του Panitumumab συγχορηγούμενου με χημειοθεραπεία ως θεραπεία πρώτης γραμμής στον μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο, ανακοίνωσε η εταιρεία βιοτεχνολογίας Amgen, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του 15ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού κατά του Καρκίνου και του 34ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ιατρικής (ECCO 15 - ESMO 34).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το Panitumumab -το πρώτο αμιγώς ανθρώπινο anti-EGFR (Epidermal Growth Factor Receptor) μονοκλωνικό αντίσωμα- χορηγούμενο σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία βασισμένη σε οξαλιπλατίνα, έχει θετικά αποτελέσματα στην πρώτη γραμμή θεραπείας του μεταστατικού ορθοκολικού καρκίνου σε ασθενείς με φυσιολογικό KRAS.

Ειδικότερα, βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης PRIME (Panitumumamb Randomized trial In combination with Chemotherapy for Metastatic colorectal cancer to determine Efficacy) ‘203’ Φάσης 3 -στην οποία συμμετείχαν 1.183 ασθενείς με μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο- το Panitumumab βελτίωσε σημαντικά το μέσο χρόνο επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (Progression-free Survival: PFS) κατά 1,6 μήνες σε ασθενείς με φυσιολογικό KRAS.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος χρόνος επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου διαμορφώθηκε σε 9,6 μήνες για τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε Panitumumab με χημειοθεραπεία έναντι 8 μηνών για τους ασθενείς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία (p=0.02).

Tο KRAS αποτελεί ένα σημαντικό βιολογικό δείκτη, του οποίου ο έλεγχος παρέχει σημαντική πληροφορία σχετικά με την ανταπόκριση, των ασθενών με ορθοκολικό καρκίνο, στη θεραπεία με αντισώματα έναντι του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR).

O EGFR είναι μια πρωτεΐνη, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης, ο Jean-Yves Douillard, διευθυντής Κλινικής και Μεταγραφικής Έρευνας του Κλάδου Ιατρικής Ογκολογίας στο Κέντρο R Gauducheau της Γαλλίας δήλωσε στα πλαίσια του συνεδρίου: ‘Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα αυτής της υψηλής ποιότητας κλινικής μελέτης, η οποία απέδειξε ότι το Panitumumab επιμηκύνει το χρόνο επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου και φαίνεται να αποτελεί καλά ανεκτή θεραπεία πρώτης γραμμής για τον μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο σε επιλεγμένο πληθυσμό ασθενών.

Πρόκειται για τα πρώτα δεδομένα προοπτικής μελέτης Φάσης 3 που αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της μετάλλαξης του KRAS, ως δείκτη πρόβλεψης για τη θεραπεία με Panitumumab στην πρώτη γραμμή θεραπείας, παρέχοντας τη στήριξη για τη χρήση του δείκτη KRAS στην επιλογή των ασθενών που είναι κατάλληλοι για χορήγηση anti- EGFR θεραπείας’.

Kατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η Amgen ανακοίνωσε επιπρόσθετα, αποτελέσματα κλινικής μελέτης Φάσης III για την αξιολόγηση του Panitumumab συγχορηγούμενου με χημειοθεραπεία βασισμένη σε ιρινοτεκάνη ως θεραπεία δεύτερης γραμμής για τον μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο.

Και σε αυτή την περίπτωση, η προσθήκη του Panitumumab στην εν λόγω χημειοθεραπεία επιμήκυνε το μέσο χρόνο επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου των ασθενών με φυσιολογικό KRAS κατά δύο μήνες (5,9 μήνες έναντι 3,9 μηνών για τους ασθενείς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία, p=0.004.)

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις σηματοδοτούν μια νέα εποχή στη θεραπεία των ασθενών με μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο, με τη χρήση ενός φαρμάκου που φάνηκε να είναι καλά ανεκτό στις κλινικές μελέτες της εταιρείας, βελτιώνοντας αισθητά τη μέση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη γραμμής θεραπείας.

Αποτελέσματα Κλινικής Μελέτης για τη διαχείριση των Οστικών Μεταστάσεων σε Ασθενείς με Προχωρημένο Καρκίνο του Μαστού

H Amgen ανακοίνωσε επιπρόσθετα αποτελέσματα κλινικής μελέτης φάσης 3 για την αποτελεσματικότητα του Denosumab, του πρώτου αμιγώς ανθρώπινου μονοκλωνικού αντισώματος που στoχεύει το RANK Ligand, στη θεραπευτική αντιμετώπιση των οστικών μεταστάσεων σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του μαστού.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης Φάσης 3, διάρκειας 34 μηνών, που αξιολόγησαν τη χορήγηση του Denosumab έναντι του ζολεδρονικού οξέος, κατέδειξαν υπεροχή του Denosumab στο χρόνο εμφάνισης των σκελετικών επιπλοκών που οφείλονται στις οστικές μεταστάσεις (Skeletal-Related Events: SREs).

Ειδικότερα, το Denosumab έναντι του ζολεδρονικού οξέος υπερέχει στη μείωση του χρόνου εμφάνισης τόσο της πρώτης (Time to First On-study SRE, HR 0.82) όσο και του συνόλου των σκελετικών επιπλοκών (Time to First and Subsequent On-study SRE, HR 0.77) που οφείλονται στις οστικές μεταστάσεις.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες, στα πλαίσια του συνεδρίου, παρατηρήσεις της Alison Stopeck, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιατρικής στο Αντικαρκινικό Κέντρο της Αριζόνα: ‘Το Denosumab φάνηκε να υπερέχει έναντι του ζολεδρονικού οξέος στην καθυστέρηση των σκελετικών επιπλοκών που οφείλονται στις οστικές μεταστάσεις, καθώς και στην καθυστέρηση της επιδείνωσης του οστικού πόνου’ προσθέτοντας ότι ‘Η συγκεκριμένη θεραπεία θα αποτελέσει μια νέα εναλλακτική θεραπεία για ασθενείς με καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου’.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η AstraZeneca παραδέχεται ότι το εμβόλιό της κατά της CoViD μπορεί να προκαλέσει θρόμβους
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το Υπουργείο Υγείας συνήψαν μνημόνιο συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης
Ποια τα οφέλη και τι προκαλεί ο χυμός αρώνιας [μελέτη]