Ένας ιός που πρόσφατα συνδέθηκε με τον καρκίνο του προστάτη αποτελεί τον νέο ύποπτο στο Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Επιστήμονες εξέτασαν το αίμα 101 ασθενών και παρατήρησαν ότι τα δυο τρίτα έφεραν τον ιό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός προκαλεί χρόνια κόπωση, υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Η ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ και του Ινστιτούτου Whittemore Peterson της Νεβάδα δήλωσε ότι είναι πιθανό ο ιός, που ονομάζεται XMRV, να είναι απλώς ένας ‘ιός επιβάτης’ που ταξιδεύει σε ασθενείς των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί από τη χρόνια κόπωση.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σχεδόν το 4% των υγιών ανθρώπων έφερε επίσης τον ιό. Αυτό αυξάνει τα ερωτηματικά σχετικά με το ρόλο που παίζει ο συγκεκριμένος ιός-συγγενής ιών που σε ποντίκια προκαλούν καρκίνο- στη γενική κατάσταση της υγείας.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι πολλά εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί ενδεχομένως να μολυνθούν από ρετροιό με ακόμα άγνωστη παθογόνο δυναμική. Ο ρετροιός είναι είδος ιού που παρεισφρέει μόνιμα στον οργανισμό. Διάφοροι ιοί έχουν συνδεθεί με τη χρόνια κόπωση αλλά στη συνέχεια μένουν στο περιθώριο ως δυνητικοί ένοχοι στη μυστηριώδη αυτή νόσο.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από έντονη κούραση για τουλάχιστον 6 μήνες, προβλήματα μνήμης και άλλα συμπτώματα.

Δεν υπάρχει εξέταση για την πάθηση ούτε εξειδικευμένη θεραπεία. Ο ιός XMRV σχετίζεται με ιούς που προκαλούν λευχαιμία σε ποντίκια. Κανείς δεν γνωρίζει πώς προέκυψε και πώς μολύνθηκαν οι άνθρωποι.

Άλλη ερευνητική ομάδα πρόσφατα ανακάλυψε ότι τον ιό έφερε περίπου το ένα τέταρτο 200 όγκων του προστάτη και περίπου 6% δειγμάτων προστάτη χωρίς καρκίνο που χρησιμοποίησαν για έλεγχο.

Πρέπει να καταλάβουμε πολλά ακόμα, δήλωσε ο John Coffin του Πανεπιστημίου Tufts. Περαιτέρω έρευνα μπορεί ενδεχομένως να αποκαλύψει ότι ο ιός είναι αιτία περισσότερων από μιας γνωστών ‘παλαιών νόσων.’

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Science.’

Πηγές:
‘Science.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις