Γράφει ο Βασίλειος Πλαγιανάκος, Προέδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)

Την αλλαγή σελίδας στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έχουν σηματοδοτήσει σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και τη μείωση της ταλαιπωρίας.

Η υπηρεσία προγραμματισμένης παραλαβής (ραντεβού) για Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στους ασφαλισμένους με σκλήρυνση κατά πλάκας που έχει ξεκινήσει στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι και σύντομα θα επεκταθεί στα φαρμακεία του κέντρου της Αθήνας και κέντρου Θεσσαλονίκης, η διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους για τον καρκίνο και τη σκλήρυνση κατά πλάκας από τα ιδιωτικά φαρμακεία και ο εκσυγχρονισμός φαρμακείων με μεταφορά σε νέα κτίρια, σε συνδυασμό με την επέκταση των αιθουσών αναμονής, είναι μερικές από τις πιο σημαντικές αλλαγές των τελευταίων μηνών.

Ο ΕΟΠΥΥ, ακόμα και εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, εφάρμοσε πολλά από τα παραπάνω, δίνοντας τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να παίρνουν τα φάρμακά τους με ασφάλεια, μικρότερες αναμονές και χωρίς ταλαιπωρία.

Το επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζουμε και υλοποιούμε:

  • Την ηλεκτρονική κατάθεση των ατομικών αιτημάτων μέσω νέας πλατφόρμας που δημιουργείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Τη δυνατότητα λήψης ηλεκτρονικού αριθμού προτεραιότητας (ουρά αναμονής) για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, γνωρίζοντας εξ αρχής τον χρόνο αναμονής, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι ουρές.
    Την επέκταση προγραμματισμένων επισκέψεων (ραντεβού) και σε άλλα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
  • Επιπρόσθετα, στους στόχους του ΕΟΠΥΥ για την επόμενη ημέρα είναι και η παράδοση ΦΥΚ στο σπίτι, ένα έργο που σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας θα βοηθήσει τους ασφαλισμένους που αδυνατούν να μεταβούν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε άλλα σημεία παραλαβής.

Σκοπός των παραπάνω είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των ασφαλισμένων, αλλά και η πιο εύκολη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Αν και πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, ωστόσο αισθάνομαι υπερήφανος για όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε συνεργασία με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και για όσα έχουν προγραμματιστεί στο άμεσο μέλλον σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και τους παρόχους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
Nέος Κώδικας Φαρμακευτικής Δεοντολογίας
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών