Την περασμένη και την τρέχουσα εβδομάδα, ο ΕΟΜ λειτουργεί ουσιαστικά ακέφαλος, μετά την παραίτηση του πρώην Προέδρου, αναφέρει η 'Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής.

'Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη δίνεται καμία έγκριση (για 2η φορά μέσα σε 1 χρόνο) για ιστό που θα χρησιμοποιηθεί σε μεταμόσχευση έως ‘νεωτέρας’, καθώς κανένας στον Οργανισμό δεν ξέρει πότε θα είναι διαθέσιμος ο νέος Πρόεδρος για να διεκπεραιώνονται τα μοσχεύματα κερατοειδή.

Στα μοσχεύματα του κερατοειδή, ο μηχανισμός λήψης και διακίνησης του μοσχεύματος από τις έγκυρες τράπεζες, γίνεται μέσα σε 48 ώρες. Υπάρχει ένα παγκόσμιο σύστημα ειδοποίησης των γιατρών και η μετακίνηση του ιστού αναγκαστικά πρέπει να γίνει εντός ολίγων ημερών, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση προτού περάσει -ιδανικά- η εβδομάδα ή, στη χειρότερη περίπτωση, δέκα μέρες μετά από τη λήψη του μοσχεύματος.

Η χώρα μας, παρ’ ότι διακρίνεται επιστημονικά σε παγκόσμιο επίπεδο για πρωτοβουλίες και προσπάθειες, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, σήμερα γνωρίζει μία παγκόσμια απαξίωση όσον αφορά την πολύ ευαίσθητη αυτή λεπτομέρεια: ανθρώπων δηλαδή οι οποίοι καταδυναστεύονται στην καθημερινή τους ζωή από πολύ σοβαρά προβλήματα όρασης, έχουν φτάσει κοντά στη μεταμόσχευση, η οποία δεν πραγματοποιείται γιατί ο ΕΟΜ δεν είναι σε θέση να δώσει έγκριση της εισαγωγής του μοσχεύματος.

Δεν δίνεται η κατάλληλη ευαισθησία, τόσο από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων όσο και από το ανάλογο Υπουργείο. Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι σε ιδανικές συνθήκες θα έπρεπε ο ΕΟΜ να αναλαμβάνει εξαρχής την αναζήτηση, παραγγελία, εισαγωγή και διεκπεραίωση όλων των μοσχευμάτων (η χώρα μας δυστυχώς φέρει το ρεκόρ εισαγωγής 90%(!) των εγχώριων αναγκών σε μοσχεύματα στην πλειοψηφία τους από τις Η.Π.Α).

Το αρμόδιο Υπουργείο είχε ασχοληθεί και τον 4/2010 με το ίδιο ζήτημα. Είναι τραγικό ότι αυτή η απαξίωση επαναλαμβάνεται…'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο