Ξεπερνά κάθε προσδοκία η βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο κάπνισμα.

Για πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, η χώρα μας δεν περιλαμβάνεται στις δέκα πρώτες στην καπνιστική συνήθεια.

Τα θετικά αποτελέσματα προέκυψαν από την ευαισθητοποίηση των πολιτών και όχι από τις προσπάθειες της πολιτείας, ανέφερε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κατά του Καπνίσματος, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης.

Αμφιβολίες για την αξιοπιστία των στοιχείων εξέφρασε η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη, αναφέροντας ότι υπάρχει και η παράμετρος της κρίσης, αλλά και των λαθραίων προϊόντων καπνού.

Άφησε, μάλιστα, αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο κάπνισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι 'δεν είναι δυνατό να βάζουμε φόρους στο πετρέλαιο και όχι στο κάπνισμα'.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπεχράκης ανέφερε ότι την πενταετία 2006 - 2001 μειώθηκαν κατά 50% οι βαρείς καπνιστές στην Ελλάδα (από 32% στο 16%), ενώ μη καπνιστές είναι το 61,8% του πληθυσμού.

'Οι πρωτιές ανήκουν πλέον στο παρελθόν', είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι ' υπάρχει μία ανίερη συμμαχία της πολιτείας με την καπνοβιομηχανία'...

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η καπνιστική συνήθεια μειώνεται όσο μειώνεται το εισόδημα και αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων καπνού.

Οι μελέτες - είπε - δείχνουν ότι το ετήσιο κόστος του καπνίσματος στην Ελλάδα ανέρχεται στο 1,7 δισ. ευρώ.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna
Πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την ένταξη 700 γιατρών στα ΚΕΠΑ