Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Την άμεση αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας Χημειοθεραπείας του νοσοκομείου Σερρών ζητά με ανακοίνωση του το Δ.Σ της Ε.Ο.Π.Ε (Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας) λόγω έλλειψης ειδικευμένου γιατρού. 'Η λειτουργία της Μονάδας Χημειοθεραπείας χωρίς τη συμβολή ειδικευμένου ογκολόγου –παθολόγου εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών και γι αυτό θα πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία της μέχρι να προσληφθεί ο κατάλληλος γιατρός' δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Ο.Π.Ε κ Δημήτρης Μπαφαλούκος.

Το πρόβλημα, με την έλλειψη ειδικευμένου γιατρού στην Μονάδα Χημειοθεραπείας του νοσοκομείου Σερρών, γνωστοποίησε, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Ε.Ο.Π.Ε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών του νομού.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών του νομού Σερρών, με επιστολή του πριν από μερικούς μήνες, κατήγγειλε πως ασθενείς υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία χωρίς την επίβλεψη ειδικευμένου ογκολόγου- παθολόγου γιατρού.

Η Ε.Ο.Π.Ε μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός ενημέρωσε το Σύλλογο Καρκινοπαθών πως :

  • Η ειδικότητα του Ογκολόγου – Παθολόγου είναι θεσμοθετημένη και αναγνωρισμένη από το ελληνικό δημόσιο από το 1998 (Π.Δ. 204/98)
  • Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ογκολογικό τμήμα χωρίς τη Διεύθυνση Ειδικευμένου Ογκολόγου – Παθολόγου, μοναδικού αρμόδιου για την αντιμετώπιση των καρκινοπαθών. Κατά συνέπεια, υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη προκήρυξης θέσεως Ογκολόγου – Παθολόγου στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σερρών, για τη λειτουργία της μονάδας χημειοθεραπείας.

Παράλληλα εξέφρασε επίσης την αμέριστη συμπαράσταση στους ασθενείς του Νομού Σερρών και συγχρόνως δήλωσε πως θα είναι αρωγός οποιουδήποτε μπορεί να συμβάλλει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επίσης, απέστειλε το σύνολο της αλληλογραφίας στη Νομική Σύμβουλο της Ε.Ο.Π.Ε, η οποία γνωμοδότησε σχετικώς και ανέφερε πως η Ε.Ο.Π.Ε ως το επιστημονικό σωματείο που εκπροσωπεί τους ογκολόγους γιατρούς στην Ελλάδα, νομιμοποιείται να ζητήσει την προκήρυξη θέσεως ογκολόγου – παθολόγου για τη μονάδα χημειοθεραπείας στο Ν.Ν.Σ.

Ο αντίκτυπος των ενεργειών της Ε.Ο.Π.Ε υπήρξε καταλυτικός καθώς ανεστάλη, προσωρινά, η λειτουργία του τμήματος χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο Σερρών και το θέμα επανεξετάζεται από τη Νομαρχία, αφού έχει πάρει πλέον σημαντικές διαστάσεις και ο τοπικός Τύπος ασχολείται καθημερινά με το πρόβλημα αυτό.

Δυστυχώς όμως, παρά τη συνεχή ενασχόληση των τοπικών ΜΜΕ με το μείζων αυτό θέμα, το ΔΣ της Ε.Ο.Π.Ε πληροφορήθηκε πρόσφατα από το Σύλλογο Καρκινοπαθών Σερρών πως με σχετική απόφαση του, που δόθηκε στη δημοσιότητα, το Νοσοκομείο Σερρών ανακοίνωσε την επανέναρξη λειτουργίας της μονάδας χημειοθεραπείας, χωρίς τη συμμετοχή Ογκολόγου – Παθολόγου.

Η κινητοποίηση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Σερρών υπήρξε άμεση και το Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε πρόσφατα πως θα αποστείλει στο Νοσοκομείο Σερρών Ογκολόγο – Παθολόγο, αρκεί να εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον.

'Είναι εύλογο ότι μέχρι τότε θα πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία της Μονάδας Χημειοθεραπείας. Το επιχείρημα ότι θα ξεκινάει ο ασθενής χημειοθεραπεία στη Θεσσαλονίκη και εάν δεν υπάρχουν παρενέργειες θα συνεχίζει στις Σέρρες, υποδηλώνει πλήρη άγνοια των αρμοδίων για το τι σημαίνει χημειοθεραπεία καρκινοπαθούς και συνολική αντιμετώπιση αυτών των αρρώστων, που σε καμία περίπτωση δεν είναι 'ασθενείς β’ κατηγορίας', όπως θέλουν να πιστεύουν ορισμένοι αρμόδιοι' δήλωσε από την πλευρά του ο Γ.Γ της Ε.Ο.Π.Ε κ Παύλος Παπακώστας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροφές για καλή υγεία του εντέρου
Το ΕΣΥ σε αναζήτηση παθολόγων - Η κατάσταση σε 4 "κόκκινα" νοσοκομεία
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"