Αντιδράσεις στην κοινότητα των νεφροπαθών έχει προκαλέσει η προμήθεια τεχνητών φίλτρων αιμοκάθαρσης και ο αποκλεισμός μελών της Ομοσπονδίας από την αρμόδια Επιτροπή. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών αναφέρει : «Σήμερα η παγκόσμια κοινότητα γιορτάζει την μέρα νεφρού, δίνοντας ελπίδες στους νεφροπαθείς όλου του κόσμου, υπό το πρίσμα των σύγχρονων ιατροτεχνολογικών εξελίξεων, για παράταση της επιβίωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Και ενώ η διεθνής κοινότητα συζητά για τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην αιμοκάθαρση, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) στην ψωροκώσταινα, αντιμετωπίζει τα φίλτρα τεχνητού νεφρού, που είναι η κλωστή που κρατάει τους νεφροπαθείς στη ζωή, ως μανταλάκια και μαξιλαροθήκες».

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών εδώ και ένα χρόνο, η προμήθεια των φίλτρων τεχνητού νεφρού γίνεται με μειοδοτικούς διαγωνισμούς αμφιβόλου ποιότητας, άνευ ή ευκαιριακών προδιαγραφών, χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου, έχοντας εξασφαλίσει οι εισαγωγείς τους το CE. Αποτέλεσμα της χρήσης των φίλτρων αυτών είναι να καταγραφεί στις καρτέλες των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία, πρωτοφανή συχνότητα περιστατικών αντίδρασης στα φίλτρα και υποχώρησης των θεραπευτικών αποτελεσμάτων μετά από 15 και πλέον χρόνια.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως έχουν διαπιστωθεί: αλλεργίες στο φίλτρο, δερματίτιδες, κεφαλαλγίες, θρομβώσεις, μουδιάσματα στα χέρια κι έντονος κνησμός, ρίγη και εμέτους, έντονος κνησμός σε μέρη του σώματος, έντονα υποτασικά επεισόδια, κακή κάθαρση, επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, ρήξη φίλτρων, πήξη φίλτρων, σφίξιμο στο στήθος, έντονες ξηροστομίες, μη καλός καθαρισμός του φίλτρου, που οδηγούν σε συνολική επιδείνωση των παραμέτρων που ελέγχουν την επάρκεια της αιμοκάθαρσης και μειώνουν δραματικά τον χρόνο επιβίωσης των νεφροπαθών.

Επισημαίνεται επίσης πως ασθενείς που υποβάλλονται πολλές φορές σε αιμοκάθαρση με διαφορετικά φίλτρα σχεδόν σε κάθε συνεδρία, αλλάζοντας θεραπευτική αγωγή και κινδυνεύουν να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή είτε από αλλεργικό σοκ, είτε από υποβάθμιση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων (πτώση της αρτηριακής πίεσης, ουραιμικό στρες από μη καλή κάθαρση, καταστροφή των αγγειακών προσπελάσεων κ.α.).

Πέρα όσων αναφέρθηκαν, απέκλεισαν τη συμμετοχή εκπροσώπου των νεφροπαθών από τις συνεδριάσεις τις επιτροπής που συστήθηκε, για κατάθεση προδιαγραφών για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, ενόψει του νέου διαγωνισμού που προγραμματίζεται να ξεκινήσει, αντίθετα με όσα ισχύουν τόσο στη Ελλάδα όσο και διεθνώς.

«Καλούμε τον Πρωθυπουργό ,αλλά και τον Υπουργό Υγείας ,που μέχρι τώρα έδειξε και πάντα δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα θέματα των νεφροπαθών, να καλέσουν άμεσα τον πρόεδρο της ΕΠΥ , τους πλέον ειδήμονες στην αιμοκάθαρση νεφρολόγους, αλλά και εκπροσώπους ή εκπρόσωπο των ασθενών και είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθεί η σωστότερη και ορθότερη επιστημονικά αποδεκτή λύση» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

«Ζητούμε από τον Υπουργό Υγείας να σταθεί για μια ακόμη φορά δίπλα μας, υποστηρίζοντας το δίκαιο αίτημα μας για ποιοτική και αποδοτική αιμοκάθαρση που να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα ιατροτεχνολογικά δεδομένα που ισχύουν στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.»

Ζητούν τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων ενόψει της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια φίλτρων αιμοκάθαρσης που ετοιμάζεται από τη ΕΠΥ, όπου οι χρήστες/ασθενείς να καταθέσουν τις απόψεις τους και να παρακολουθήσουν τη διαγωνιστική διαδικασία, αποσκοπώντας πάντα στο να βοηθήσουν και να επισημάνουν προβλήματα που αυτοί ως πάσχοντες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.

«Τη θέση μας ,δηλ. τη θέση των νεφροπαθών, την καταλαβαίνει ο καθένας καλύτερα όταν στο άμεσο περιβάλλον του έχει παρόμοιο πάσχοντα, πράγμα που δεν το εύχεται κανένας.»

Η επιλογή της θεραπείας (το ακολουθούμενο πρωτόκολλο) και των θεραπευτικών μέσων (τα φάρμακα) που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση κάθε νοσήματος είναι υποχρέωση και καθήκον των ιατρών και όχι των ανίδεων περιστασιακών προέδρων.
Το ίδιο απολύτως ισχύει και στην περίπτωση της αιμοκάθαρσης . Το είδος της αιμοκάθαρσης που θα εφαρμοστεί σε κάθε νεφροπαθή (η επιλογή της θεραπείας), αλλά και το είδος και ο τύπος του φίλτρου (το θεραπευτικό μέσο) που θα επιλεχθεί είναι πάντα υποχρέωση και καθήκον των ιατρών δηλ. των ειδικών.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

Ελ. Βενιζέλου 236, Τ.Κ. 16341 Ηλιούπολη Αθήνα – Τηλέφωνο:2105226680/2105232360 Φαξ: 2105224448