Τη χαμηλότερη κατάταξη, μαζί με την Ισπανία, κατέχει η Ελλάδα στο ποσοστό του εισοδήματος που διατίθεται για αλκοόλ.

Με μέσο ευρωπαϊκό όρο το 1,6%, τα ελληνικά νοικοκυριά διαθέτουν το 0,9% για οινοπνευματώδη, με τα ισπανικά νοικοκυριά να βρίσκονται ελαφρώς χαμηλότερα (0,8%).

Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), στην πρώτη θέση βρίσκεται η Εσθονία, όπου το 5,6% του συνολικού εισοδήματος διατίθεται για αλκοόλ. Έντονα αυξητική τάση παρατηρείται στην Κύπρο και στην Τσεχία.

Το συνολικό ποσό που δαπανάται ετησίως στην Ελλάδα για αλκοόλ είναι 1,17 δισ. ευρώ, έναντι 1,12 δισ. ευρώ το 2005.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το σύνολο των ευρωπαϊκών νοικοκυριών δαπάνησαν πέρυσι περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ για ποτά.

Το ποσό αντιστοιχεί στο 0,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε 250 ευρώ ανά Ευρωπαίο πολίτη.

Στα παραπάνω ποσά δεν υπολογίζονται τα χρήματα που έχουν διατεθεί για αλκοόλ δεν εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Η ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για οινοπνευματώδη ποτά είναι ισοδύναμη με τις δαπάνες τους για ιατρικά προϊόντα και εξοπλισμό και ελαφρώς υψηλότερα από τα ποσά που διαθέτουν για κοινωνική προστασία και εκπαίδευση.

Οι υψηλότερες δαπάνες παρατηρούνται στις χώρες της Βαλτικής, όπου τρεις χώρες κατέχουν τις υψηλότερες ευρωπαϊκές θέσεις (Εσθονία με 5,6%, Λετονία με 4,8% και Λιθουανία με 4,2%).

Στις αμέσως επόμενες θέσεις βρίσκονται η Τσεχία και η Πολωνία (3,6%), η Ουγγαρία και η Φινλανδία (2,9%).

Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες δαπάνες καταγράφονται στην Ισπανία (0,8%), στην Ελλάδα και την Ιταλία (0,9%), στην Αυστρία (1,3%), στην Πορτογαλία (1,4% και στη Γερμανία (1,5%).

Τη μεγαλύτερη αύξηση την τελευταία δεκαετία εμφανίζουν η Κύπρος (από 1,6% σε 2%) και η Τσεχία (από 3,2% σε 3,6%).

Αντίθετα, η δαπάνη σημείωσε αξιοσημείωτη κάμψη στη Λιθουανία (από 5,2% σε 4,2%), στη Βουλγαρία, στη Λετονία και στη Φινλανδία (μείωση 0,5%).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων