“Ποδαρικό” με αυξημένα κρούσματα ιλαράς και γρίπης κάνει το 2018.

Μέχρι το τέλος την περασμένη Κυριακή, η ιλαρά είχε προσβάλει 968 άτομα, συνεχίζοντας την επέλασή της. Αυτό σημαίνει πως από τις 7 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν 278 νέα κρούσματα ή περίπου δέκα κρούσματα την ημέρα!

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στις επισκέψεις σε γιατρούς ασθενών με συμπτώματα γρίπης, παρότι η δραστηριότητα του ιού βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις τακτικές εκθέσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 968 κρούσματα ιλαράς (και δύο θάνατοι), με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα.

Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25 έως 44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά. Μεταξύ αυτών και επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, και η έγκαιρη εφαρμογή προληπτικών μέτρων (εμβολιασμός) αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών Υγείας και αφετέρου η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

Κατανομή

Από τα 968 δηλωθέντα κρούσματα, τα 880 (90,9%) ήταν ελληνικής υπηκοότητας, από τα οποία οι 691 ήταν Έλληνες Ρομά και o 189 ανήκαν στον γενικό πληθυσμό. Τα 88 κρούσματα (9,1%) αφορούσαν αλλοδαπούς.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων Ρομά ελληνικής υπηκοότητας ήταν παιδιά ηλικίας έως 14 ετών (90%) και κυρίως παιδιά ηλικίας 1 έως 9 ετών. Τα 83 κρούσματα (12%) ήταν βρέφη ηλικίας μικρότερης του 1 έτους.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων του γενικού πληθυσμού ελληνικής υπηκοότητας ήταν ενήλικες ηλικίας άνω των 25 ετών (60%).

Τα περισσότερα κρούσματα (563) έχουν καταγραφεί στην Αττική και ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα (167) και η Πελοπόννησος (123).

Στα 40 ανέρχονται τα κρούσματα ιλαράς στην Κεντρική Μακεδονία, στα 34 στη Στερεά Ελλάδα, από 10 σε Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο, από 6 σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, 3 στην Ήπειρο, 2 στα νησιά του Ιονίου και 1 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Γρίπη

Ως προς τη δραστηριότητα της γρίπης, τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν πως βρίσκεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Από τον παρακάτω πίνακα, ωστόσο, προκύπτει πως κατά την πρώτη εβδομάδα του έτους καταγράφεται μία μικρή αύξηση στις επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γρίπης (καταρροή, μπούκωμα, πυρετός).

Στις 1.000 επισκέψεις που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες, οι 25 αφορούν τα συγκεκριμένα συμπτώματα. Ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του 2017 (10 ανά 1.000 επισκέψεις), αλλά αισθητά χαμηλότερος σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του περασμένου έτους (90 στις 1.000 επισκέψεις).

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν πως έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά 39 “ύποπτα” κλινικά δείγματα από νοσοκομεία και ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς.

Από αυτά, τα τρία ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα το ένα ήταν τύπου Α και τα άλλα δύο ήταν τύπου Β.

Το ένα στέλεχος τύπου Α υποτυποποιήθηκε και ανήκε στον πανδημικό ιό Α (Η1Ν1) pdm09.

Έως το τέλος του 2017, είχαν καταγραφεί στη χώρα μας επτά σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο