Θετικοί στο να προχωρεί η εξωσωματική γονιμοποίηση σε παχύσαρκες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, εμφανίζονται οι επιστήμονες.

Μελέτη ειδικών από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και “Ιπποκράτειο” οδηγεί στο συμπέρασμα πως η υποβοηθούμενη παραγωγή πρέπει να προχωρεί ακόμη και εάν οι γυναίκες δεν έχουν πετύχει απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παχυσαρκία σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά κύησης και γέννησης ζωντανών παιδιών σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, που υποβάλλονται σε εξωσωματική.

Δεν είναι, όμως, σαφές το εάν η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Η συνήθης σύσταση είναι η απώλεια βάρους, η οποία ωστόσο δεν αποδίδει σε σύντομο διάστημα, με αποτέλεσμα να αναβάλλεται η θεραπεία.

Σύμφωνα με πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές, τα οφέλη από την αναμονή για να επιτευχθεί απώλεια βάρους, πρέπει να συνεκτιμώνται με τη μείωση της γονιμότητας με την πρόοδο της ηλικίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται πως εάν η δίαιτα δεν οδηγήσει σε αποτέλεσμα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πρέπει να προχωρεί σε επιλεγμένες γυναίκες, ανεξάρτητα από την παρουσία παχυσαρκίας.

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της γονιμοποίησης χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά για τη διαχείριση της υπογονιμότητας σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η επίπτωση της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί παγκοσμίως, λαμβάνοντας πανδημικές διαστάσεις. Σε αναπτυγμένες χώρες, περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και το ένα τρίτο υπέρβαροι.

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα από κάθε αιτία.

Εκτός από τις καρδιομεταβολικές επιπτώσεις, εμπλέκεται στην παθογένεση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών.

Το 40% έως 70% των ασθενών με το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι.

Επιπολασμός

Η συχνότητα εμφάνισης στον πληθυσμό (επιπολασμός) του συνδρόμου είναι τέσσερις φορές υψηλότερη στις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες σε σχέση με όσες έχουν φυσιολογικό βάρος. Στον αντίποδα, άλλες μελέτες δείχνουν πως η παχυσαρκία αυξάνει ελάχιστα την πιθανότητα εκδήλωσής του.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η συνηθέστερη ενδοκρινική διαταραχή στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας και η κύρια αιτία της υπογονιμότητας.

Μία σειρά μελετών έχουν δείξει πως οι παχύσαρκες που έχουν το σύνδρομο, εμφανίζουν μεγαλύτερη διαταραχή της ωορρηξίας και χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Κύκλοι

Εκτιμάται πως στην Ελλάδα πραγματοποιούνται ετησίως περίπου 14.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης, 700 γονιμοποιήσεις με δωρεά σπέρματος και περίπου 3.000 δωρεές ωαρίων.

Το κόστος κάθε κύκλου κυμαίνεται από 2.500 έως 4.000 ευρώ, με τα φάρμακα να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τις διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, παρέχονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο