Την αντίδραση της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) προκαλούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για αναδρομικές επανορθώσεις μνημονιακών μισθολογικών περικοπών στα ειδικά μισθολόγια.

Το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ σημειώνει πως δεν έγινε καμία αναφορά στους γιατρούς από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και αμφισβητεί την ανακοίνωση που ακολούθησε σχετικά με τη χορήγηση τελικά αναδρομικών και στον κλάδο.

Πρόκειται για τα “απόνερα” απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μισθολογικές περικοπές που επιβλήθηκαν με τον νόμο 4093/2012. Στην απόφαση προβλέπονται αναδρομικά μόνον από την έκδοσή της, δηλαδή από το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου.

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για ασάφεια και στην πρόσφατη κυβερνητική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως “θα χορηγηθούν αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες”. Θα αυξηθούν – σημειώνεται – οι μισθοί των ειδικευόμενων και θα αποκατασταθούν σταδιακά οι περικοπές στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, δεν προβλέπεται κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των μισθολογικών απωλειών, δεν γίνεται λόγος για συγκεκριμένα ποσά και δεν προσδιορίζεται ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και για ποιο χρονικό διάστημα.

Από την ΟΕΝΓΕ επισημαίνεται πως ο ίδιος ο υπουργός Υγείας έχει παραδεχτεί τουλάχιστον δυο φορές, σε επίσημες συναντήσεις με την Ομοσπονδία, πως η δικαστική απόφαση είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.

Άρα, χρωστά αναδρομικά τουλάχιστον επτά μηνών μετά την απόφαση του ΣτΕ και οφείλουν άμεσα να επαναφέρουν τους μισθούς στα επίπεδα του 2012.

Εξαίρεση

Το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αναφέρει πως η κυβέρνηση εξαιρεί από τα αναδρομικά τους ειδικευόμενους γιατρούς, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά σε σχέση με τις λοιπές βαθμίδες.

Δεν γίνεται, επίσης, καμία αναφορά στους επικουρικούς γιατρούς, ενώ η κυβερνητική εξαγγελία για “κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή” χαρακτηρίζεται από την Ομοσπονδία ως “ένα ακόμα φτηνό προπαγανδιστικό επιχείρημα”.

Αιτιολογεί, μάλιστα, τη θέση αυτή ως εξής:

  • Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, για το 2019 θα ισχύσει η αναλογία "μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση". Άρα, αυτονόητα καμία αναπλήρωση κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού δεν πρόκειται να γίνει.
  • Ακόμα και αν καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς, δε θα έχουν αναπληρωθεί οι χιλιάδες οργανικές θέσεις που χάθηκαν με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων μονάδων Υγείας.
  • Διαιωνίζεται η αθλιότητα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας, εργασιακής αναξιοπρέπειας και ανακύκλωσης της ανεργίας.

Οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Χαρακτηριστικό είναι πως σε 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), δηλαδή σε πάνω από τη μισή χώρα όσον αφορά αριθμό υγειονομικών μονάδων και κλινών δεν έχει γίνει ακόμα ούτε μία κρίση για πρόσληψη επιμελητή Β’ για θέσεις που προκηρύχθηκαν από τον Ιανουάριο του 2018 και μετά.

Σύνολο

Οι γιατροί τονίζουν πως, εάν η κυβέρνηση αναγνώριζε την προσφορά τους, θα είχε επαναφέρει τους μισθούς τους στα επίπεδα πριν από τις περικοπές και θα επέστρεφε άμεσα το σύνολο των αναδρομικών σε όλους τους γιατρούς.

Θα εξασφάλιζε, επίσης, μόνιμη και σταθερή δουλειά στους επικουρικούς γιατρούς, που τούς κρατάει ομήρους και απλήρωτους για μήνες.

Θα εξασφάλιζε την άμεση αποπληρωμή στο ακέραιο, και όχι πετσοκομμένων, όλων των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων), χωρίς τους εκβιασμούς των διοικήσεων των νοσοκομείων ότι αν δεν υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις πως συναινούν στην υπέρβαση των 48 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, δε θα τις πληρωθούν...

Επαναφορά

Το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ απαιτεί:

  • Άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από όλες τις περικοπές.
  • Άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών από το 2012 έως σήμερα.

Προκηρύσσει για τις 5 Οκτωβρίου, ημέρα συζήτησης στο ΣτΕ της τριτανακοπής, στάση εργασίας για την Αττική και 24ωρη απεργία για την Περιφέρεια.

Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο ΣτΕ και θα ακολουθήσει πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου