“Παράθυρο” για χορήγηση αναδρομικών και στους νοσοκομειακούς γιατρούς, για τις αντισυνταγματικές μειώσεις των μισθών τους το 2012, ανοίγει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για πολιτική απόφαση, η οποία αλλάζει τα δεδομένα που διαμόρφωσε τον περασμένο Φεβρουάριο απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την απόφαση εξαιρούνταν οι νοσοκομειακοί γιατροί από τη χορήγηση αναδρομικών από το 2012 και τα δικαιούνται μόνον όσοι είχαν προσφύγει κατά του νόμου.

Η αδικία προκάλεσε αντιδράσεις στον κλάδο και μαζικές προσφυγές, έπειτα και από σχετικές προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Με δεδομένο το διαμορφούμενο κλίμα και την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, η κυβέρνηση εξέτασε τη Δευτέρα να συμπεριληφθούν και οι γιατροί στη χορήγηση των αναδρομικών.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Υγείας, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Επικρατείας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για καταβολή αναδρομικών σε κατηγορίες δημόσιων λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Υποχρέωση

Όπως ανακοινώθηκε, παρά το γεγονός ότι δεν προκύπτει νομική υποχρέωση για την καταβολή αναδρομικών στους γιατρούς του ΕΣΥ, συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν στη γενικότερη ρύθμιση για τη χορήγηση αναδρομικών, με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες.

Η κυβέρνηση δηλώνει την πολιτική της βούληση να αποκαταστήσει άμεσα ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες εισοδημάτων που υπέστησαν τα πρώτα μνημονιακά χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στόχος παραμένει και η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την πενταετία 2010 – 2014, η αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων γιατρών και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]