Τον κώδωνα του κινδύνου για προϊόντα τα οποία διακινούνται από αμφίβολης αξιοπιστίας πηγές και ενδέχεται να είναι επικίνδυνα για την υγεία, κρούουν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Με δύο σχετικές ανακοινώσεις, ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές για δύο προϊόντα, το “Flexaplus” και το “Idol slim coffee”, τα οποία περιέχουν άγνωστες ή επικίνδυνες ουσίες.

Για το flexaplus, οι ειδικοί του Οργανισμού επισημαίνουν πως διακινείται μέσω Διαδικτύου και, ενώ, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην εξωτερική του συσκευασία, χαρακτηρίζεται ως συμπλήρωμα διατροφής, παρουσιάζεται ως "φάρμακο για την υγεία των αρθρώσεων".

Πρόκειται για προϊόν άγνωστης προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας, γεγονός που το καθιστά δυνητικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Κατάσχεση

Οι ειδικοί του Οργανισμού προειδοποιούν και για τους κινδύνους ενός άλλου προϊόντος, το οποίο έχει εντοπιστεί στη Δανία και διακινείται, επίσης, μέσω Διαδικτύου.

Οι υπηρεσίες της σκανδιναβικής χώρας και ο ΕΟΦ προειδοποιούν τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση τoυ προϊόντος ΄”Idol slim Coffee”.

Το συγκεκριμένο προϊόν κατασχέθηκε στη Δανία, όπου και ελέγχθηκε εργαστηριακά, ενώ είναι πιθανό να έχει διακινηθεί μέσω Διαδικτύου.

Πρόκειται για μη εγκεκριμένο προϊόν, που προωθείται για την απώλεια βάρος και περιέχει τη φαρμακευτική ουσία σιβουτραμίνη.

Κίνδυνος

Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, (CHMP - ΕΜΑ), η σχέση οφέλους - κινδύνου δεν είναι θετική. Συνεπώς, η κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του χρήστη.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Υπογραμμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%