Σημαντική και επείγουσα  συνέντευξη τύπου με θέμα την έξωση από την έδρα τους στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, έδωσαν σήμερα το μεσημέρι δύο Σύλλογοι ασθενών. Πρόκειται για τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑΜΣΚΠ) και τον Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Αυτισμό «Νίκη», που εδώ και πολλά χρόνια έχουν την έδρα τους σε κτήρια στη Βορεινή πλευρά του Ελληνικού.

Στις εγκαταστάσεις αυτές στεγάζονται και άλλοι δύο Σύλλογοι – πρόκειται για τους συλλόγους «Ερμής» και «Ανυμώνη» - οι οποίοι όμως κατά περίεργο τρόπο δεν απειλούνται με έξωση. Αυτό επεσήμαναν στην συνέντευξη τύπου οι δύο προναφερθέντες Σύλλογοι, εκφράζοντας συγκεκριμένα σοβαρές απορίες για το γεγονός αυτό και κάνοντας παράλληλα έκκληση να γίνει σεβαστό το αίτημά τους για παραμονή στον χώρο ή την μετεγκατάστασή τους κάπου αλλού, κάτι όμως που θα έχει συνέπεια στα μέλη τους που είναι άτομα με σοβαρές χρόνιες αναπηρίες και έχουν συνηθίσει να συμμετέχουν εδώ και χρόνια στα προγράμματα και τις εκδηλώσεις των Συλλόγων στους οικείους αυτούς χώρους.

Εκ μέρους του συλλόγου με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑΜΣΚΠ), η πρόεδρός του κα Μαράκα, εξήγησε πως η εν λόγω συνέντευξη τύπου γίνεται ως τελευταίο μέσο  πίεσης προς την Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα αποκατάστασης της αδικίας. Η κα Μαράκα δήλωσε πως έχουν γίνει στο μεταξύ  πολλές συναντήσεις, ανάμεσα στις οποίες και με τον Δήμαρχο του Ελληνικού, από όπου όχι μόνο δεν πήραν σαφείς απαντήσεις αλλά η στάση που τους επιδείχθηκε ήταν του τύπου «δεν γνωρίζουμε την ύπαρξή σας»...

Συνάντηση έγινε ακόμη με διευθυντικά στελέχη του Ιδρύματος Λάτση όπου υπήρχε θετική ανταπόκριση  όπως και με την κατασκευαστική εταιρεία Lamda Development με το όραμά της για το Ελληνικό μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Ελληνικού. Οι Σύλλογοι εξήραν την στάση τους.

Συναντήσεις έχουν γίνει, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, και με τον αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αθηνών, κ. Καπάταη, αλλά και την συντονίστρια του έργου αξιοποίησης του Ελληνικού, κα Πέρπα, με παρόντα τον γενικό διευθυντή της Ελληνικόν Α.Ε κ. Πέρπερα. Το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής αυτών των συναντήσεων απέβη άκαρπο.

Το αίτημα των  δύο Συλλόγων βρήκε πάντως θετική ανταπόκριση από τον αρχιεπίσκοπο  Ιερώνυμο, καθώς έγινε πρόταση από αυτόν για παραχώρηση οικοπεδικού χώρου ή ακινήτου από την Εκκλησία,  για την κατασκευή και αποπεράτωση του οποίου υποσχέθηκε πως θα επικοινωνήσει εντός 15ημέρου με την κα Λάτση.

Να τονιστεί και πάλι ότι οι Σύλλογοι Σ.Α.Μ.Σ.Κ.Π  και «Νίκη» ζητούν την ισόνομη και ισότιμη μεταχείριση που μέχρι στιγμής έχουν τύχει οι σύλλογοι «Ανυμώνη» και «Ερμής».

Το ερώτημα που τέθηκε ήταν σαφές: Γιατί εκείνοι οι Σύλλογοι, που γειτνιάζουν μαζί τους,  θα παραμείνουν στο Ελληνικό  και όχι και αυτοί; Γιατί, με λίγα λόγια, γίνεται επιλεκτική έξωση;

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας μέσω της κας Βάσως Μαράκα αλλά και ο Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Αυτισμό, μέσω του κ. Σμπράου έκαναν έκκληση στην Πολιτεία, στον Δήμαρχο Ελληνικού αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς να δουν σοβαρά το θέμα και να πάψουν να κάνουν ‘’μπαλάκι’’ τους Συλλόγους από τον Άννα στον Καιάφα.

Στις 6 Ιανουαρίου 2018 τελειώνει η σχέση του κράτους με το Ελληνικό και ανοίγει η πόρτα του ιδιώτη. Απομένει λίγος χρόνος ακόμη. Πιθανόν, το κράτος κερδίζει χρόνο για να πει μετά, δια των εκπροσώπων του, ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτε περισσότερο. Στην περίπτωσή μας, οι μπουλντόζες θα γκρεμίσουν τα κτήρια που στεγάζονται οι προαναφερθένετες Σύλλογοι αλλά μάλλον θα αφήσουν άθικτα τα δύο άλλα που στεγάζονται οι άλλοι δύο Σύλλογοι. Μήπως αυτό αποτελεί μια ακόμη πρακτική του κράτους να βάζει τους Συλλόγους σε έριδες, αφήνοντας άλυτο το πρόβλημα στην ουσία του;

Και τελικά, αυτό το ανύπαρκτο από κάθε άποψη σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες  κράτος, το οποίο υποκαθιστούν με κόπο και αγώνα οι Σύλλογοι ασθενών – στην προκειμένη περίπτωση ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και ο Σύλλογος Γονεών Ατόμων με Αυτισμό «Νίκη», τρέχοντας για τα αυτονόητα, θα αφήσει και πάλι καμμένη γη;

Οι απορίες είναι πολλές. Ενδιαφέρον πάντως για την επίλυση του προβλήματος της στέγασης των δύο αυτών Συλλόγων έδειξε η Περιφέρεια. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης, από την πλευρά του, σε συνάντηση που έγινε με τους δύο αυτούς Συλλόγους, προσφέρθηκε να τους στεγάσει στον Δήμο του - στο Μαρούσι. Η απόσταση όμως, κυρίως για τα μέλη των Συλλόγων, είναι μεγάλη. Η πρόσβαση δύσκολη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Νίκη» κ. Σμπράος, επεσήμανε πως όλες οι κοινωνικές ομάδες και οι Σύλλογοι ασθενών μπαίνουν στον μηχανισμό του αυτονόητου, υποκαθιστούν το ίδιο το κράτος που θα έπρεπε αυτό να είναι επιφορτισμένο με την μέριμνα και την ενασχόληση με τους Συλλόγους ασθενών. «Αντικαθιστούμε το κράτος – το μόνο που ζητάμε είναι να μην εμποδιζόμαστε στο έργο μας».

Υπάρχουν κτήρια κενά που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες που γειτνιάζουν με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο βορεινό τμήμα του Ελληνικού. Εκεί θα μπορούσαν να στεγαστούν οι Σύλλογοι στην περίπτωση που δεν γίνεται κάτι άλλο.

Η έξωση στους δύο Συλλόγους από το Ελληνικό έγινε χωρίς καμία προειδοποίηση, ανέφερε η κα Μαράκα. Οι Σύλλογοι αποτελούν τη γέφυρα που ενώνει τους ασθενείς με το κράτος, που, όπως είπε, «ήταν πάντα απών».

Απομένει να δούμε τι θα γίνει σε λίγες ημέρες, μιας και καθώς φαίνεται, δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της Πολιτείας, η οποία  μάλλον νίπτει τας χείρας της.

Ως επίλογο- για να μην ξεχνιόμαστε: Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας φιλοξενεί πάνω από 2.000 ασθενείς, με 25 μονάδες υποστήριξης και σωματικής ενδυνάμωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Έχει διοργανώσει περισσότερες από 60 επιστημονικές ημερίδες και κερδίσει 3 βραβεία (βραβείο Συλλόγου Ασθενών  του διεθνή θεσμού Prix Gallien, Αριστείο, υποστήριξης των Αριστείων ζωής 2009 από τον όμιλο Ant1 και το περιοδικό Forma, αλλά και τιμητική πλακέτα από τον Δήμο Αθηναίων για την εθελοντική εργασία).

Ο Επιστημονικός Σύνδεσμος «Νίκη» είναι φορέας γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρίες, ο οποίος φιλοξενεί 50 άτομα με αυτισμό. Οι αναπηρίες που εξυπηρετεί είναι η νοητική στέρηση, οι διάχυτες, αναπτυξιακές ταραχές (αυτισμός) διάφορα σύνδρομα, εγκεφαλική παράλυση, παραπληγία, προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχωτικές διαταραχές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024