Δεν είναι μόνον η παχυσαρκία που απειλεί παιδιά και νέους που καταναλώνουν γρήγορο και πλούσιο σε λίπος και ζάχαρη φαγητό, το οποίο περιέχει ελάχιστες φυτικές ίνες (junk food).

Μελέτη επιστημόνων του νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία', η οποία διενεργήθηκε σε 1.365 παιδιά, έδειξε πως η κακή διατροφή σχετίζεται με λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές που σχετίζονται με πόνο στην κοιλιά.

Η μελέτη, που παρατίθεται πιο κάτω, πραγματοποιήθηκε από την Α' Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Αθήνας και υπογράφεται από τον καθηγητή Γεώργιο Χρούσο και τους παιδιάτρους Γ. Χουλιάρα, Χ. Κονδύλη, Ι. Μπούζιο, Ν. Σπυρόπουλο και Ε. Ρώμα – Γιαννίκου.

Η επιστημονική ομάδα περιέλαβε στο δείγμα παιδιά από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία (δημοτικά σχολεία: παιδιά ηλικίας 6-11 ετών, γυμνάσια: παιδιά ηλικίας 12-14 ετών και λύκεια: ηλικίας 15-17 ετών) συμμετέχουν μέσω επιστολής που αποστέλλεται στους γονείς τους.

Από τα 1.365 παιδιά που συμμετείχαν, τα 1.218 ήταν μάρτυρες και τα 130 είχαν διαγνωστεί με λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές που σχετίζονται με πόνο στην κοιλιά και δυσπεψία.

Τα πάσχοντα παιδιά ανέφεραν συχνότερη κατανάλωση υποπροϊόντων και χαμηλότερη κατανάλωση ψαριών σε σύγκριση με τους μάρτυρες, ενώ στις ηλικίες κάτω των 12 ετών δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές.

Τα πάσχοντα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ανέφεραν χαμηλότερη συχνότητα κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων σε σύγκριση με τους μάρτυρες.

Από την ανάλυση προκύπτει πως οι ειδικές διατροφικές συνήθειες είναι πιο συχνές στα παιδιά με γαστρεντερικές διαταραχές, ειδικά σε όσα καταναλώνουν περισσότερο πρόχειρο φαγητό και λιγότερο ψάρι.

Παχυσαρκία

Η κακή διατροφή αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα στα παιδιά, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει μία από τις υψηλότερες θέσεις σε παιδική παχυσαρκία.

Το παρήγορο είναι πως στα χρόνια της κρίσης η κατάσταση φαίνεται να αναστρέφεται, με το ποσοστό των παιδιών 7 έως 8 ετών με παχυσαρκία να υποχωρεί από το 22% που ήταν το 2007, στο 17% το 2017.

Την πρώτη ευρωπαϊκή θέση κατέχει πλέον η Κύπρος (20%) και ακολουθούν η Ισπανία και η Ιταλία (18%).

Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υπέρτασης και δυσλιπιδαιμιών. Εκτός από τις σωματικές επιπτώσεις, η παχυσαρκία έχει και δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχολογία του παιδιού.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια