Κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο βρίσκονται οι Έλληνες σε σχέση με την κατανάλωση κρέατος.

Η συγκεκριμένη διατροφική επιλογή αποτελεί συνήθως έναν δείκτη οικονομικής ευμάρειας, με τις ΗΠΑ και το Κουβέιτ να βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης: ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει ετησίως 120 κιλά κρέατος και ο μέσος Κουβεϊτιανός 119,2 κιλά.

Το θέμα της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σχετίζεται με την υγεία ενώ αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των "Greek Vegans" και φορέων.

Ο μέσος Έλληνας καταναλώνει ετησίως 74,8 κιλά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Στα χρόνια της κρίσης, η δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών για κρέας εμφάνισε αισθητή μείωση, της τάξης των 16,51 ευρώ τον μήνα (2010 – 2017) .

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δαπανούσε το 2010 για κρέας 81,76 ευρώ τον μήνα (81,67 ευρώ στις αστικές και 82,27 ευρώ στις αγροτικές).

Το ποσό μειώθηκε το 2017, φτάνοντας στα 65,25 ευρώ ανά νοικοκυριό. Αξιόλογη είναι η μείωση στις αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές, όπου η μέση μηνιαία δαπάνη περιορίστηκε στα 62,13 ευρώ (65,99 ευρώ στις αστικές).

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μείωση και στην ημερήσια πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης, η οποία το 2013 είχε περιοριστεί στα 59 γραμμάρια, έναντι 63 γραμμαρίων το 2009.

Μείωση καταγράφεται και στα εκτρεφόμενα ζώα, τα οποία περιορίστηκαν το 2016 στα 615.123, έναντι 731.999 το 2007. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να αποδίδεται σε αλλαγές στο πιο αυστηρό σύστημα καταγραφής των επιδοτούμενων βοοειδών.

Από τα στοιχεία του FAO φαίνεται πως η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πιο χαμηλά σε κατανάλωση κρέατος από αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικό είναι πως ο μέσος Ιταλός καταναλώνει ετησίως 90,7 κιλά κρέατος (74,8 στην Ελλάδα), ο Ισπανός 97 και ο Πορτογάλος 93,4 κιλά.

Πολύ υψηλότερα βρίσκονται η Αυστρία (111,5 κιλά) και το Λουξεμβούργο (107,9 κιλά) και πολύ πιο χαμηλά η Βουλγαρία (53), η Ρουμανία (64,2) και η Τουρκία (25,3 κιλά).

Πτωτική

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Οργανισμού, η τάση στην κατανάλωση στην Ευρώπη είναι πτωτική σε όλες τις κατηγορίες κατηγορίες κρέατος, με εξαίρεση των πουλερικών. Η τάση, ανά κατηγορία, έχει ως εξής:

  • Στο βοδινό, η κατανάλωση ήταν 11,37 κιλά κατά κεφαλήν το 2010 και εκτιμάται πως φέτος θα περιοριστεί στα 10,7 κιλά και το έτος 2027 στα 10,26 κιλά κατά κεφαλήν.
  • Στο χοιρινό, η κατανάλωση το 2010 ήταν 32,65 κιλά ανά κάτοικο και εκτιμάται πως φέτος θα περιοριστεί στα 32 κιλά και το 2027 στα 31,69 κιλά.
  • Στο αιγοπρόβιο, που έχει υψηλή κατανάλωση στην Ελλάδα, η μέση κατανάλωση ανά Ευρωπαίο το 2010 ήταν 2,03 κιλά. Κατά το τρέχον έτος, εκτιμάται πως θα περιοριστεί στα 1,89 κιλό κατά κεφαλήν, για να φτάσει το 2027 στο 1,97 κιλό.

Αντίθετα, αύξηση αναμένεται στην κατανάλωση κρέατος πουλερικών, που από 20 κιλά το 2017, θα φτάσει φέτος στα 24,8 κιλά και το 2027 στα 24,9 κιλά κατά κεφαλήν.

Διαφορές

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι μεγαλύτερες καταναλώσεις κόκκινου κρέατος καταγράφονται στις δυτικές χώρες (80 έως 90 κιλά κατά κεφαλήν). Στον αντίποδα, οι μικρότερες είναι στις φτωχές χώρες, ενώ οι χώρες με μέσο εισόδημα “οδηγούν” τη ζήτηση.

Ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Βραζιλία, έχουν όλο και μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος, ενώ στην Κένυα η κατάσταση έχει αλλάξει ελάχιστα από το 1960...

Τη δεκαετία του '60, ο μέσος Κινέζος κατανάλωνε ετησίως μόλις 5 κιλά κρέατος, ποσότητα που έφτασε στα 20 κιλά τη δεκαετία του '80 και εκτοξεύτηκε στα 60 κιλά τις τελευταίες δεκαετίες. Το ίδιο συνέβη και στη Βραζιλία, όπου η μέση κατανάλωση σχεδόν διπλασιάστηκε από το 1990.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η Ινδία, όπου αναλογούν ετησίως λιγότερα από 4 κιλά κρέατος ανά κάτοικο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ποσότητα παγκοσμίως, η οποία προκύπτει και εξαιτίας των θρησκευτικών απαγορεύσεων κατανάλωσης βοοειδών.