Το λιγότερο έως 6 μήνες είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των εταιρειών που προμηθεύουν με ιατρικό οξυγόνο τα δημόσια νοσοκομεία. Παράγοντες της αγοράς από την πλευρά των επιχειρήσεων, μας ανέφεραν ότι ενώ διανύουμε τον τέταρτο μήνα, ακόμη μεγάλα νοσοκομεία δεν έχουν ανοίξει τους προϋπολογισμούς τους.

Την ίδια στιγμή, μολονότι εδώ και καιρό το ιατρικό οξυγόνο θεωρείται φάρμακο και ως εκ τούτου θα έπρεπε να τιμολογείται και να αποζημιώνεται συνολικά όπως γίνεται με τα σκευάσματα, αυτό παραμένει στη δικαιοδοσία της κάθε δημόσιας δομής που ορίζει σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια και την ζήτηση που έχει, την τιμή του.

Αναφερόμενοι δε ειδικότερα στο Παρατηρητήριο τιμών, τόνισαν ότι οι τιμές που αυτό παρουσιάζει είναι εκτός τόπου και χρόνου ιδίως στο υγρό οξυγόνο. Συγκεκριμένα, ενώ στο Παρατηρητήριο η τιμή που εμφανίζεται για το υγρό οξυγόνο είναι στα 0,69 λεπτά το κυβικό, η πραγματική τιμή, αυτή δηλαδή που σήμερα ισχύει στην αγορά και προμηθεύονται τα νοσοκομεία, είναι από 0,25 λεπτά το κυβικό μέχρι και 0,30 λεπτά το κυβικό. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες παραδόσεις οξυγόνου στα νοσοκομεία γίνονται σε υγρή μορφή, καθώς είναι ευκολότερη η διαχείρισή του έναντι του οξυγόνου σε αέρια μορφή.

Οσον αφορά στο αέριο οξυγόνο, η τιμή που αναφέρεται στο Παρατηρητήριο είναι στο 1,54 ευρώ, ενώ η πραγματική είναι οριακά χαμηλότερη.

Σε οικονομικό επίπεδο, αναφέρουν οι πηγές μας, το μέγεθος της αγοράς έχει απωλέσει μεταξύ 25-30 εκατ τα τελευταία χρόνια. Κάποτε ήταν στα 70 εκατ. ευρώ και σήμερα εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα 40-45 εκατ. ευρώ. Η πτώση αυτή μολονότι οφείλεται κατά ένα μέρος στην μείωση των τιμών, την κύρια ευθύνη έχει το γεγονός ότι τα νοσοκομεία πια δεν πληρώνουν ούτε κόστος μεταφοράς, ούτε έξοδα ενοικίασης τεχνολογικού εξοπισμού που παρέχουν οι εταιρείες (έναντι ενοικίου), όπως είναι οι γενννήτριες.

Και καταλήγει παράγοντας της αγοράς, ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση απορρύθμισης οι αρμόδιοι της Πολιτείας θα πρέπει να αναμένουν και δυσάρεστες επιχειρηματικές εξελίξεις.

 Πλαίσιο

Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς θεραπείας με οξυγόνο υπολογίστηκε το 2015 σε 7,09 δισ. δολ.  και αναμένεται να αυξηθεί κατά 11,1% μέχρι το 2024. Η αύξηση των περιπτώσεων χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση για οικιακή χρήση είναι οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί της αγοράς.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), σχεδόν 12 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί με ΧΑΠ στις ΗΠΑ και 120.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο. Την ίδια στιγμή με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε το Global Asthma Network (GAN), το άσθμα επηρεάζει σχεδόν 334 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων