Αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς κατά 300% παρουσιάστηκε του πρώτους μήνες του 2019 έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ακολουθώντας την άνοδο που εμφανίζει η νόσος τα δύο τελευταία χρόνια.

Παρόλο που τα δεδομένα αυτά είναι προσωρινά και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, δείχνουν μια αυξητική τάση της νόσου. Οι μεγαλύτερες σημερινές εστίες μόλυνσης βρίσκονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αιθιοπία, τη Γεωργία, το Καζακστάν, την Κιργιζία, τη Μαδαγασκάρη, τη Μιανμάρ, τις Φιλιππίνες, το Σουδάν, την Ταϊλάνδη και την Ουκρανία, προκαλώντας πολλούς θανάτους - κυρίως μεταξύ των μικρών παιδιών.

Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν αρκετές περιπτώσεις ιλαράς και σε χώρες με μεγάλη συνολική εμβολιαστική κάλυψη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, καθώς και του Ισραήλ, της Ταϊλάνδης και της Τυνησίας, όπου η ασθένεια εξαπλώθηκε γρήγορα σε ομάδες μη εμβολιασμένων ανθρώπων.

Η ιλαρά είναι μία από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες στον κόσμο, με την πιθανότητα να είναι εξαιρετικά σοβαρή. Το 2017, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, προκλήθηκαν σχεδόν 110 000 θάνατοι. Ακόμη και στις χώρες υψηλού εισοδήματος, οι επιπλοκές οδηγούν το ένα τέταρτο των περιπτώσεων σε νοσηλεία και μπορούν να προκαλέσουν ανικανότητα δια βίου, από εγκεφαλική βλάβη και τύφλωση έως απώλεια ακοής.

Η ασθένεια αποφεύγεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω δύο δόσεων ενός εμβολίου. Για αρκετά χρόνια, ωστόσο, η παγκόσμια κάλυψη με την πρώτη δόση εμβολίου ιλαράς είχε σταματήσει στο 85%. Αυτό εξακολουθεί να είναι μικρότερο από το 95% που απαιτείται για την πρόληψη των εστιών και αφήνει πολλούς ανθρώπους, εκτεθειμένους σε κίνδυνο. Η δεύτερη κάλυψη της δόσης, ανέρχεται στο 67%.

Κυβερνήσεις αλλά και οργανώσεις που αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ιλαράς και της ερυθράς, όπως η Gavi, η Συμμαχία Εμβολίων, η UNICEF ενισχύουν τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Μετά τη διεξαγωγή εκστρατειών επειγόντων εμβολιασμών που απευθύνονταν σε 7 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 9 ετών, η Μαδαγασκάρη παρατήρησε συνολική μείωση των περιπτώσεων ιλαράς και των θανάτων.
Στις Φιλιππίνες, έχουν χορηγηθεί πάνω από 3.890.000 δόσεις εμβολίου ιλαράς και ερυθράς σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό προετοιμάζεται να ξεκινήσει μια συνδυασμένη προσπάθεια για την ανταπόκριση στο εμβόλιο της πολιομυελίτιδας.
Σε συνεργασία με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF διεξήγαγαν μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς και της ερυθράς στην Υεμένη, φθάνοντας σε περισσότερα από 11,6 εκατομμύρια (90%) παιδιά ηλικίας 6 μηνών-16 ετών σε ολόκληρη τη χώρα.

Η αντίδραση στην ιλαρά, απαιτεί μια σειρά προσεγγίσεων για να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά θα λάβουν εγκαίρως τα εμβόλια, με ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσβαση, την ποιότητα και την οικονομική προσιτότητα των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει προσαρμοσμένες προσεγγίσεις που να εξασφαλίζουν ότι οι υπηρεσίες ανοσοποίησης ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων - εξασφαλίζοντας ότι οι κλινικές είναι προσιτές σε όλους τους τομείς, στις κατάλληλες στιγμές και σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού - ειδικά εκείνων που αντιμετωπίζουν συστηματικές διακρίσεις και μειονεκτήματα.

Παράλληλα, η κάλυψη της δόσης του 2ου εμβολίου πρέπει επίσης να αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να μεγιστοποιηθεί η προστασία του πληθυσμού από τη νόσο. Στο πλαίσιο αυτό , 25 επιπλέον χώρες πρέπει να εντάξουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου στο βασικό τους πρόγραμμα ανοσοποίησης.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία