Πολλοί ασθενείς με νευρολογικές διαταραχές, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η επιληψία και η νόσος του Πάρκινσον, επιβαρύνθηκαν με απότομες αυξήσεις στο κόστος των φαρμάκων τους  τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη των Η.Π.Α, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Συγκεκριμένα, ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα σχετικά με το κόστος των φαρμάκων από το 2004 έως το 2016 σε περισσότερα από 912.000 άτομα με ιδιωτική ασφάλιση υγείας που είχαν σκλήρυνση κατά πλάκας, νευροπάθεια, επιληψία, άνοια ή νόσο του Parkinson.

Όλοι οι ασθενείς έλαβαν τουλάχιστον ένα φάρμακο για τη θεραπεία αυτών των διαταραχών και οι ερευνητές παρακολούθησαν το κόστος για τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα και τα πιο ακριβά φάρμακα για κάθε πάθηση.

Η έρευνά τους απέδειξε ότι το κόστος αυξήθηκε περισσότερο στα φάρμακα κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Οι μέσες μηνιαίες δαπάνες των ασθενών για αυτά τα φάρμακα αυξήθηκαν από 15 δολάρια το 2004 σε 309 δολάρια το 2016.

Τα συνολικά έξοδα των ασθενών που νόσησαν από σκλήρυνση κατά πλάκας  και πλήρωσαν από την τσέπη τους ήταν κατά τα πρώτα δύο χρόνια μετά τη διάγνωση στα 2.238 δολ., 10 φορές υψηλότερα από τα 230 δολάρια που κατέβαλαν οι νεοδιαγνωσμένοι ασθενείς με επιληψία. Οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, με τα υψηλότερα κόστη, δαπάνησαν 9.855 δολ. σε διάστημα δύο ετών, έναντι 865 δολ. που πλήρωσαν οι ασθενείς με επιληψία.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι το out of pocket κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά για ορισμένα φάρμακα τα τελευταία 12 χρόνια», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Μ. Callaghan του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Ann Arbor.

"Αυτό έχει σημασία για τους ασθενείς, διότι μπορούν να προκαλέσουν οικονομικές δυσκολίες και ενδεχομένως να μειώσουν την τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής", δήλωσε ο ίδιος.

Ένας από τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την  αύξηση τιμών είναι τα νεότερα ενέσιμα φάρμακα βιοτεχνολογίας που κοστίζουν περισσότερο από τα παλαιότερα χάπια, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό Νευρολογία. Άλλος λόγος είναι η αυξανόμενη δημοτικότητα των ασφαλιστικών φθηνών προγραμμάτων υγείας, τα οποία έχουν μεν χαμηλότερα ασφάλιστρα, αλλά συνήθως απαιτούν από τους ασθενείς να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους για την αγορά των φαρμάκων τους. 

Το 2016, οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που διέθεταν φθηνά ασφαλιστικά προγράμματα πλήρωσαν κατά μέσο όρο 661 δολάρια το μήνα σε σύγκριση με τα  246 δολάρια το μήνα που κατέβαλαν όσοι διέθεταν πιο ακριβά προγράμματα.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων