Ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών του ΕΟΠΥΥ και 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως στα δημόσια νοσοκομεία, περιλαμβάνονται στις κυβερνητικές προτάσεις της ΝΔ, οι οποίες παρουσιάζονται την Παρασκευή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι παρεμβάσεις αφορούν επτά βασικά σημεία, που είναι τα εξής:

  1. Καθιέρωση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους, με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ. Οι πολίτες ενημερώνονται με SMS ή email για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και παραπέμπονται αυτόματα σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές. Η αρχή γίνεται με τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.
  2. Επεκτείνεται η διάρκεια των επαναλαμβανόμενων συνταγών για χρονίως πάσχοντες και καθιερώνεται ραντεβού εντός 24ώρου με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για ευαίσθητες ομάδες (ανάπηροι, πολίτες άνω των 65 ετών) και η κατ' οίκον διανομή φαρμάκων σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ανάπηροι, καρκινοπαθείς).
  3. Παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής οικογενειακού γιατρού.
  4. Ενισχύονται τα νοσοκομεία με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως, με απόκτηση ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο. Προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων και καλύπτονται σε βάθος τετραετίας όλες οι οργανικές θέσεις.
  5. Εισάγεται το επαγγελματικό management στα δημόσια νοσοκομεία.
  6. Αξιοποιείται παντού η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και τα αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα, με αξιοποίηση τηλεϊατρικής, ηλεκτρονικό φάκελο Υγείας, τηλεφωνική γραμμή 24ωρης ιατρικής υποστήριξης και καθοδήγησης από ειδικούς.
  7. Εφαρμόζεται άμεσα και πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος.

Βρετανικό

Στο πρόγραμμα της ΝΔ αναφέρεται πως τα ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ κλείνονται εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες (ηλικιωμένους, αναπήρους), με την υιοθέτηση του βρετανικού συστήματος. Σύμφωνα με αυτό, ένα ποσοστό των ημερήσιων ραντεβού κάθε γιατρού αφορά αυτές τις ομάδες πληθυσμού.

Στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα, προτείνεται τα νοσοκομεία να λειτουργούν με συγκεκριμένους στόχους, διαφάνεια και λογοδοσία και θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις, οι αυτοσχεδιασμοί και η προχειρότητα.

Στον τομέα της πρόληψης, να ενθαρρυνθεί ο πληθυσμός να διακόψει το κάπνισμα, να ασκείται περισσότερο, να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη, να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται η δημιουργία της πρώτης εθνικής πλατφόρμας ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών Υγείας για τις συνέπειες των υγιεινών και ανθυγιεινών επιλογών μας και τη διασύνδεσή τους με σοβαρά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος και η άνοια.

Επιπλέον Πληροφορίες