Η πρώτη επιτυχής αγγειοπλαστική με την τοποθέτηση τριών stents σε δύο πνευμονικές φλέβες στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Η στένωση πνευμονικών φλεβών είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της κατάλυσης με υψίσυχνο ρεύμα (ablation) της κολπικής μαρμαρυγής.

Η διάγνωση της νόσου μπορεί να είναι δυσχερής μιας και τα συμπτώματα είναι μη ειδικά, όπως δύσπνοια, βήχας, εύκολη κόπωση, αιμόπτυση και μπορούν να μιμηθούν συμπτωματολογία πιο συχνών πνευμονολογικών ασθενειών. ΄Οσον αφορά στη διαδικασία της διαδερμικής επαναγγείωσης πνευμονικών φλεβών, το στενωμένο αγγείο διανοίγεται με την χρήση αρχικά ενός μπαλονιού και στη συνέχεια με την τοποθέτηση ενός stent ώστε αυτό να παραμείνει ανοιχτό.

Την επέμβαση διενήργησαν ο κ. Ιωάννης Ιακώβου (Τμήμα Αιμοδυναμικών Μελετών και Επεμβατικής Καρδιολογίας), ο κ. Θεμιστοκλής Μαούνης (Τμήμα Ηλεκτροφυσιολογικών Μελετών και Βηματοδότησης) και ο κ. Σπυρίδων Ράμμος (Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών). Επίσης συμμετείχαν ο κ. Ευάγγελος Λεοντιάδης και ο κ. Γεώργιος Αθανασόπουλος (Τμήμα Υπερηχοκαρδιογραφίας) και η κα Θεοφανή Αντωνίου (Αναισθησιολογικός Τομέας).  

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]