Αναπτυξιακό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, στη νέα εποχή που φαίνεται πως έρχεται στην Οικονομία.

Τον τόνο δίνουν η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, η πρόσφατη επένδυση της Pharmathen στις Σάπες και η ανακοίνωση για δημιουργία κέντρου έρευνας τεχνητής νοημοσύνης από τη Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κλίμα είναι αρκετά καλό και τα αρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της αγοράς, προκειμένου να δοθούν επαρκή κίνητρα για το επιχειρείν.

Μιλώντας στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν κίνητρα, λέγοντας πως 17 φαρμακοβιομηχανίες από ολόκληρη την Ευρώπη αναμένεται να επενδύσουν στην Ελλάδα 460 εκατομμύρια ευρώ μέσα στην προσεχή τριετία.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), με την οποία εκφράζει την ικανοποίησή του για τις αναφορές του Πρωθυπουργού.

Το προεδρείο του ΣΦΕΕ χαιρετίζει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, πως θα δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες του κλάδου του φαρμάκου που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις να συμψηφίσουν μέρος των επενδύσεων αυτών, συμπεριλαμβανομένων και των κλινικών μελετών, σε ένα μέγιστο ύψος της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ για το 2019.

Οι εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας σημειώνουν πως, την ώρα που πανευρωπαϊκά επενδύονται 35 δισ. ευρώ σε Έρευνα και Ανάπτυξη, η Ελλάδα δυστυχώς είναι ουραγός, απορροφώντας μόνο ένα πολύ μικρό ποσό (42 εκατομμύρια για το 2018).

Από τον ΣΦΕΕ εκφράζεται η ελπίδα ότι η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει και άλλα τέτοια μέτρα, ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να προσελκύσει μεγαλύτερες επενδύσεις.

Ατζέντα

Το προεδρείο του ΣΦΕΕ έχει καταθέσει στο υπουργείο Υγείας ατζέντα με 14 θέματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα. Τα θέματα είναι τα εξής:

  1. Η φαρμακευτική δαπάνη για το 2019, η εξέλιξη των υποχρεωτικών επιστροφών από τη Φαρμακοβιομηχανία (clawback – rebate) και ο ΕΟΠΥΥ (ανασφάλιστοι, εμβόλια).
  2. Τα φάρμακα υψηλού κόστους και η διανομή τους κατ’ οίκον και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
  3. Η διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου για την τιμολόγηση, η έκδοση νέου δελτίου τιμών φαρμάκων έως το τέλος του έτους και το αίτημα για εθελοντική μείωση ονομαστικών τιμών.
  4. Η δημιουργία νέου μοντέλου αποζημίωσης, η αξιολόγηση της καινοτομίας (ΗΤΑ) που καθυστερεί και το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του αναγκαίου Οργανισμού.
  5. Η απαλοιφή τέλους εισόδου (rebate) 25% για τα νέα φάρμακα.
  6. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται.
  7. Η Επιτροπή Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης στο υπουργείο Υγείας, το εάν θα συνεχίσει να λειτουργεί και αν θα δοθούν στοιχεία στους Φορείς.
  8. Η επάνοδος του ΦΠΑ 6% σε ορισμένα φάρμακα, από 13%.
  9. Η τακτοποίηση του θέματος με την καταβολή των υποχρεωτικών εκπτώσεων 200 εκατομμυρίων ευρώ, για την περίοδο 2006 – 2008, που είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση (νόμος 4611/19).
  10. Η εξέλιξη της Κοινοβουλευτικής Διακομματικής Επιτροπής για το φάρμακο, η οποία πρέπει να εκδώσει πόρισμα και να ορίσει τα επόμενα βήματά της.
  11. Η θεσμοθέτηση κινήτρων από το υπουργείο Ανάπτυξης για τις κλινικές μελέτες.
  12. Η μελέτη Deloitte, που έχει εκπονηθεί από τον ΣΦΕΕ και τον EFPIA.
  13. Το πλαίσιο για την ιατρική εκπαίδευση και τα συνέδρια, η εφαρμογή του οποίου έχει ανασταλεί έως το τέλος του έτους.
  14. Η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα, η οποία εκκρεμεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επόμενοι μήνες θα είναι “θερμοί”, καθώς αναμένεται σειρά επαφών και αποφάσεων σχετικά με τα παραπάνω θέματα (και όχι μόνο).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’