Απαγόρευση του καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους, όπου κινούνται παιδιά, όπως οι παιδικές χαρές, προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Σχετική διάταξη αναμένεται να περιληφθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που έρχεται στη Βουλή και θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου.

Τα παραπάνω ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεοπτική εκπομπή "Σκάι σήμερα".

Ο υπουργός τόνισε πως με τη διάταξη θα συμπληρώνεται και θα ξεκαθαρίζεται ό,τι έχει να κάνει με την καθολική εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας:

"Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμόζεται παντού: στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους κλειστούς αθλητικούς χώρους, στις παιδικές χαρές", είπε χαρακτηριστικά, για να σημειώσει:

"Στους ανοιχτούς χώρους, όπου κινούνται παιδιά και ανήλικοι, είναι ανεπίτρεπτο κανείς να καπνίζει".

Ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε πως θα προβλεφθούν υψηλά πρόστιμα, ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος. Σημείωσε, πάντως, πως το τιμωρητικό κομμάτι είναι δευτερεύον:

"Ο Έλληνας έχει και συλλογική συνείδηση και ατομική ευθύνη και φιλότιμο. Και η τιμωρητική λογική, την οποία υποστήκαμε, αν θέλετε, όλα αυτά τα χρόνια και με τα μνημόνια, ότι κάποιοι μας 'κουνάνε το δάχτυλο' και μας λένε 'αυτό θα κάνετε', εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο και θεωρώ ότι άλλη προσέγγιση θέλουν οι συμπολίτες μας.

Θα υπάρχει το κομμάτι το κατασταλτικό, το οποίο στη Βουλή. Θέλω, όμως, να καταλάβετε την ψυχολογία και την ψυχοσύνθεση των συμπολιτών μας. Εγώ τη νιώθω και την ακουμπάω κάθε μέρα, κυκλοφορώντας ανάμεσά τους στα νοσοκομεία μας και παντού".

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, πάνω από 75%, συμφωνεί ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος και αυτό θα συμβεί από τις αρχές του επόμενου μήνα καθολικά.

Ενημέρωση

Απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο εφαρμογής του, είπε πως θα υπάρχει ενημέρωση για το ποια είναι τα δικαιώματα και ποιες οι υποχρεώσεις:

Δεν μπορείς – είπε – να πας να εφαρμόσεις ένα νόμο, εάν προηγουμένως δεν ενημερώσεις όλη την ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι ξεκάθαρο ποιοι εφαρμόζουν το νόμο και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι ελέγχουν.

Στην έναρξη, δε, της προσπάθειας και σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας, θα υπάρχουν σημαντικές καμπάνιες και επικοινωνιακή στήριξη, ενημέρωση παντού: στην τηλεόραση στο διαδίκτυο, στους νέους ανθρώπους, σε ό,τι έχει να κάνει με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και τη ζημιά που κάνει στον οργανισμό μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας