Γενικεύεται η απόσυρση φαρμάκων που περιέχουν τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη και θεωρούνται ύποπτα για την παρουσία καρκινογόνου ουσίας νιτροζαμίνη (NDMA).

Έπειτα από σειρά απαγορεύσεων κυκλοφορίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και προειδοποιήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο ΕΟΦ ανακοίνωσε την Τρίτη την απαγόρευση επιπλέον παρτίδων (αποφάσεις εδώ και εδώ) και εν τέλει έναν πίνακα με σειρά φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Στην απόφαση αναφέρεται πως η απαγόρευση αφορά διάθεση των παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων με δραστική ουσία ρανιτιδίνη του παραγωγού UNION QUIMICA PHARMACEUTICA (UQUIFA), παρά το γεγονός ότι το πιστοποιητικό καταλληλότητας (CEP) του παραγωγού UQUIFA για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη βρίσκεται σε ισχύ.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται ως προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της διερεύνησης που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατόπιν ανίχνευσης της ουσίας NDMA σε παρτίδες φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη.

Όλοι οι κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας (εταιρείες, χονδρέμποροι, φαρμακεία) καλούνται να δεσμεύσουν προσωρινά τα αποθέματα των αναφερθέντων παρτίδων μέχρι να καθορισθούν με νεώτερη απόφαση οι επόμενες ενέργειες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα