Αιχμηρές ανακοινώσεις για τη στάση της Αστυνομίας στα επεισόδια της Τετάρτης στην Αίγλη του Ζαππείου, εξέδωσαν την Πέμπτη οι Ομοσπονδίες νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για " απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής με χημικά, γκλομπς και χειροβομβίδες κρότου λάμψης", στην προσπάθεια τους να τούς παρεμποδίσουν να εισέλθουμε και παρέμβουν στην ημερίδα για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ):

"Καταφέραμε, χάρη στην αποφασιστικότητα μας, να σπάσουμε τον αστυνομικό κλοιό και να χαλάσουμε τη φιέστα της ηγεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), στην οποία επίτιμοι προσκεκλημένοι ήταν 'businessmen', τραπεζίτες, διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων".

Από την ΟΕΝΓΕ γίνεται λόγος για "τρωκτικά" που οσμίστηκαν ζεστό κρατικό χρήμα και ακονίζουν τα μαχαίρια τους, διεκδικώντας ο καθένας το δικό του μερίδιο στην αγορά Υγείας.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει το μονοπαραταξιακό προεδρείο του ΠΙΣ, επειδή κάλεσε τα ΜΑΤ ενάντια σε γιατρούς - μέλη Ιατρικών Συλλόγων, δηλαδή μέλη του ίδιου του ΠΙΣ, κάποιοι από τους οποίους ήταν αιρετοί εκλέκτορες της γενικής του συνέλευσης.

ΠΟΕΔΗΝ

Στο ίδιο κλίμα είναι και η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, με την οποία καταγγέλλονται τα ΜΑΤ, "επειδή προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο των συγκεντρωμένων στο χώρο της ημερίδας που οργάνωνε ο ΠΙΣ για την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων στην Υγεία".

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας, έριξαν χημικά εξ’ επαφής και ευτυχώς υπήρξαν μόνο μικροτραυματισμοί.

"Το υγειονομικό προσωπικό δεν τρομοκρατείται. Ήμασταν και θα είμαστε αγωνιστικοί", καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Πρωτοβάθμια

Ανακοίνωση για το συμβάν εκδόθηκε και από την εκτελεστική γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ). Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Οι συμπράξεις του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία, αποτελούν  το τελικό στάδιο της ανεπάρκειας του επίσημου κράτους να επιτελέσει στοιχειωδώς τον ρόλο του. Ένα σύστημα Υγείας το οποίο έχει αφεθεί σταδιακά να εκφυλιστεί και μάλιστα ως πολιτική επιλογή όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, δεν χρειάζεται την όποια συμμετοχή του μεγάλου ιδιωτικού τομέα.

Η πλήρης νεοφιλελευθεροποίηση του συστήματος Υγείας μέσω ΣΔΙΤ θα αποτελέσει και την ταφόπλακα, ενός έτσι και αλλιώς, ετοιμόρροπου θεσμού. Τα πειράματα που έγιναν σε άλλες χώρες στο τομέα της Υγείας, τα υφίσταται το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού τους αυξημένο κόστος, λόγω κερδών του ιδιωτικού τομέα, αυξημένου επιτοκίου δανεισμού των ιδιωτικών επιχειρήσεων έναντι του δημοσίου και αυξημένων διοικητικών εξόδων. Το κόστος θα κληθούν να αναλάβουν οι ασθενείς και μάλιστα στη χώρα μας που υπολογίζεται ήδη , ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία βρίσκονται στο 50%. 

Ουσιαστικά πρόκειται για επενδύσεις του μεγάλου ιδιωτικού τομέα στις πλάτες του δημόσιου και των πολιτών και μάλιστα χωρίς κανένα επενδυτικό ρίσκο. Η μετακίνηση του επενδυτικού κινδύνου θα γίνεται στο δημόσιο τομέα και όχι αντίστροφα.  

Οι συνέπειες σε όλους τους εργαζόμενους στη δημόσια Υγεία θα είναι ανεξέλεγκτες. Οι εργασιακές σχέσεις θα βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο και  οι μισθοί θα μειωθούν για όσους δεν απολυθούν. Δομές θα κλείσουν. Συστήματα υγείας θα σβήσουν. Οι συνέπειες στους ελευθεροεπαγγελματίες της Υγείας θα είναι τραγικές με τον πλήρη αφανισμό τους, από τους μεγάλους ομίλους. 

Η λύση είναι η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με αύξηση στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των δαπανών για την Υγεία".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας