Τήρηση της αντικαπνιστικής διαδικασίας στους χώρους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ζητεί ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε, ο Δημήτρης Φιλίππου (φωτογραφία κάτω) επισημαίνει το σχέδιο ελέγχου του καπνίσματος στους χώρους του Οργανισμού και τις ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου, το σχέδιο προβλέπει τα εξής:

  • Έχουν αναρτηθεί σε εμφανή σημεία των χώρων εργασίας και σε κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους, σήματα απαγόρευσης του καπνίσματος.
  • Έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα αποτροπής του καπνίσματος όπως απομάκρυνση σταχτοδοχείων από τους χώρους εργασίας.
  • Όλοι οι υπάλληλοι του Οργανισμού έχουν ενημερωθεί μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την απαρέγκλιτη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και τις κυρώσεις που επιφέρει τυχόν παραβίασή της.
  • Ο υπεύθυνος εφαρμογής του σχεδίου θα ανταποκρίνεται άμεσα σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση παράβασης.
  • Τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα θα καλούνται σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, θα υπάρχει πλήρης και αγαστή συνεργασία του ΕΟΦ με τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Ποινές

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ επισημαίνει πως τα πρόστιμα για κάπνισμα σε δημόσιους χώρους εργασίας και χώρους αναμονής δημοσίων υπηρεσιών είναι 100 ευρώ για τον καπνιστή και 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης - προϊστάμενο.

Σε κάθε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο.

Ποινές και πρόστιμα προβλέπονται και σε περιπτώσεις μη κατάρτισης σχεδίου αποτροπής καπνίσματος και ορισμό υπευθύνων, έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων).

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ τονίζει πως υπό έλεγχο είναι η απουσία ανταπόκρισης του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης, η παράλειψη κλήσης των αρμόδιων οργάνων ελέγχου και η έλλειψη συνεργασίας με αυτά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας