Στα 90 ανέρχονται τα φάρμακα, διαφόρων κατηγοριών, που λείπουν και επίσημα από την ελληνική αγορά.

Στον απόηχο της αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΟΦ και φαρμακοποιών για το πόσα σκευάσματα λείπουν από τα ράφια, η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) δημοσιοποίησε τον κατάλογο των ελλείψεων.

Στον κατάλογο, που παρατίθεται πιο κάτω, περιλαμβάνονται συνολικά 90 σκευάσματα, έναντι 108 που περιέχονταν στον κατάλογο του περασμένου Δεκεμβρίου.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται 56 φάρμακα για διάφορες παθήσεις, 17 νοσοκομειακά φάρμακα, 5 εμβόλια και 12 φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ελλείψεων, η διοίκηση του ΕΟΦ προχώρησε και σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 40 σκευάσματα, μεταξύ των οποίων και το Tamiflu, το οποίο χορηγείται σε περιπτώσεις γρίπης.

Οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν φάρμακα που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας, προκειμένου να καλύψουν εγχώριες ανάγκες, αλλά επανεξάγονται, λόγω του κινήτρου που παρέχει η μεγάλη διαφορά τιμής τους με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη συγκεκριμένη διαδικασία αποδίδεται μέρος των ελλείψεων στην ελληνική αγορά και στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΦ προχωρεί, κατά καιρούς, σε απαγορεύσεις εξαγωγών.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της διοίκησής του, η απόφαση για απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης είναι άμεσα εφαρμοστέα.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων.

Υπουργείο

Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολο Βαλτά και εκπροσώπους του διοικητικού συμβουλίου και με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρη Φίλιππου.

 Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί.
  • Εντατικοποίηση ελέγχων, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος.
  • Λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς, στο φάρμακο που έχει ανάγκη.
  • Δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών, σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη. 

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;