Τη συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στη διενέργεια τεστ για τον κοροναϊό, ζητεί ο Ανδρέας Ξανθός.

Το θέμα είναι επίκαιρο, καθώς τα εργαστήρια αναφοράς δυσκολεύονται να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν από την επιδημία του SARS-COV 2.

Με ανακοίνωσή του την ημέρα της Εθνικής Επετείου, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση, λέγοντας πως "το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δεν κάνουν ούτε όσα μπορούν ούτε όσα χρειάζονται σε αυτή τη φάση".

Προτείνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων για τον κοροναϊό, με την αξιοποίηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με ενίσχυση και αξιοποίηση όλων των δημόσιων εργαστηρίων των νοσοκομείων, των Πανεπιστημίων,  των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, του ΕΚΕΑ (Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας).

Τα εργαστήρια αυτά - σημειώνει - έχουν πιστοποιημένη εμπειρία  στις μοριακές τεχνικές (real time PCR). Με την ενίσχυσή τους θα επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή διενέργεια αξιόπιστων  εξετάσεων, μέσα από το δημόσιο σύστημα και πάντα με βάση την κλινική κρίση του θεράποντος γιατρού.  

Ειδικά για την περίπτωση του ΕΚΕΑ, αναφέρει τα εξής:

"Διαθέτει εξοπλισμό και τεχνολογία συγκεντρωτικού μοριακού ελέγχου του αίματος για ιούς με μεγάλη δυναμικότητα, η αξιοποίησή του για ταχύ και μαζικής κλίμακας έλεγχο του κοροναϊού (περίπου 1.000 δείγματα την ημέρα).

Υπάρχει και σχετικό σχέδιο, το οποίο είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το οποίο πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί.  

Αντίστοιχα, για όσες εξετάσεις πραγματοποιηθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει να συνταγογραφούνται με το ίδιο πρωτόκολλο που ισχύει και στο ΕΣΥ και φυσικά να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με βάση την κοστολόγηση που έχει γίνει από το ΚΕΣΥ (και όχι όπως σήμερα να γίνονται ανεξέλεγκτα και να πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες). 

Αντοχές

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η πανδημία από τον κοροναϊό είναι σε εξέλιξη και δοκιμάζει τις αντοχές του  υγειονομικού προσωπικού και του ΕΣΥ. 

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και απαιτούν σοβαρό σχεδιασμό, επαρκείς  και στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανταποκρισιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. 

Με βάση την εικόνα που έχουμε από όλη τη χώρα, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ σοβαρά  προβλήματα στη γρήγορη και αποτελεσματική ενίσχυση Δημόσιου τομέα με προσωπικό και μέσα, για να στηριχθούν οι "άνθρωποι της πρώτης γραμμής".   

ΜΕΘ

Για το θέμα των μονάδων εντατικής θεραπείας, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στην γρήγορη ενεργοποίηση του μέγιστου δυνατού αριθμού κρεβατιών εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία, μέσα από την αναγκαία ενίσχυση με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, αλλά και με τον  απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Επικουρικά, προφανώς, πρέπει να υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης της υποδομής των στρατιωτικών νοσοκομείων και επίταξης όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.

Όμως, ο στόχος είναι να μην χρειαστεί η επίταξη, ελέγχοντας τη διασπορά του ιού, περιορίζοντας τον απόλυτο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων  και ενδυναμώνοντας τις δημόσιες ΜΕΘ. 

Βλαπτική

Στο βαθμό που χρειαστεί η επιστράτευση όλων των κλινών ΜΕΘ της χώρας, ο κ. Ξανθός σχολίαζει πως προφανώς δεν μπορούμε  να επιτρέψουμε μια βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον συνεργασία με τις  ιδιωτικές  κλινικές:

"Η ημερήσια αποζημίωση για κλίνη ΜΕΘ είναι συγκεκριμένη, υπάρχει πλαφόν (800 ευρώ) και  προβλέπεται από τον ΕΚΠΥ (κανονισμό παροχών υγείας) του ΕΟΠΥΥ.

Είναι λοιπόν  προκλητικός ο διπλασιασμός του νοσηλίου που προβλέφθηκε στην πρόσφατη ΠΝΠ. Και μάλιστα με ένα συντελεστή (2,09) που αφορά νοσηλεία αλλοδαπών ασθενών μη μόνιμων κατοίκων της χώρας. Δεν είναι η ώρα για 'χαριστικές ρυθμίσεις' προς τον ιδιωτικό τομέα αλλά για γενναία επένδυση στη δημόσια περίθαλψη".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία Καλλιάνου για το σύστημα Υγείας - Η απάντηση Γεωργιάδη στον βουλευτή της ΝΔ
C. Rodseth: ‘’Κλειδί η συμμετοχή της βιομηχανίας στη διαδικασία της Κοινής Κλινικής αξιολόγησης για την επιτυχή εφαρμογή του νέου πλαισίου HTA’’
Σωματικά προβλήματα εμφανίζουν συχνά άνθρωποι με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή