Του Δημήτρη Καραγιώργου

Πρόκληση για τα εθνικά συστήματα Υγείας, αποτελεί η επικείμενη γήρανση του πληθυσμού. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι – κατά τις επόμενες δεκαετίες – οι χώρες θα κατοικούνται από όλο και περισσότερους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών.

Οι αρχές καλούνται να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωσή τους να κρατούν υψηλά το επίπεδο υγείας του συγκεκριμένου πληθυσμού.

Στο θέμα αναφέρονται επιστήμονες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε πρόσφατη εργασία τους, με θέμα ‘Πολιτικές για υγιή - ενεργό γήρανση’. Στην εργασία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η επιτυχία των πολιτικών στον τομέα αυτό μπορεί να αυξήσει τις δυνατότητες του εργατικού δυναμικού και να καθυστερήσει η ανάγκη για μακροπρόθεσμη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζονται τέσσερις πολιτικές για τα προγράμματα που μπορούν να εφαρμοστούν για τη βελτίωση της υγείας των ηλικιωμένων. Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, προτείνεται η καθυστέρηση συνταξιοδότησης, η αύξηση των κοινοτικών δραστηριοτήτων, η βελτίωση του τρόπου ζωής και η προσαρμογή των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στις ανάγκες των ηλικιωμένων, με έμφαση στην πρόληψη.

Οι επιστήμονες του ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων έχει αυξηθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί. Η επιμήκυνση του χρόνου ζωής, ωστόσο, δεν συνοδεύεται πάντοτε από καλή υγεία.

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το κόστος και η επικράτηση των χρόνιων ασθενειών αυξάνεται μεταξύ των ηλικιωμένων. Πολλές μελέτες του ΟΟΣΑ, έχουν επισημάνει την ανάγκη προσαρμογής των πολιτικών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ραγδαία αυξανόμενης γήρανσης του πληθυσμού.

Η γήρανση αναμένεται να επιβαρύνει το ακαθάριστο εθνικό προϊόν κατά 4% έως 6%, έως το 2050 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο για τις δαπάνες Υγείας, μελέτες του ΟΟΣΑ δείχνουν επικείμενη αύξηση των δαπανών κατά 3,5% έως 6%, αν διατηρηθούν οι σημερινές τάσεις σε δημογραφικό και επίπεδο βιοτεχνολογίας.

Αν και οι εκτιμήσεις διίστανται, είναι βέβαιο ότι η επίπτωση που θα έχει στα συστήματα Υγείας η αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων, μπορεί να μετριαστεί, εάν τα άτομα αυτά διατηρήσουν καλή υγεία και παραμείνουν μακριά από γιατρούς και νοσοκομεία.

Εργασία στα γεράματα

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η βελτίωση της υγείας στις μεγαλύτερες ηλικίες, θα μπορούσε να περιορίσει τη διάθεση του εργατικού δυναμικού να αποχωρήσει από την ενεργό υπηρεσία και να συνταξιοδοτηθεί.

Αυτό θα αυξήσει το εργατικό δυναμικό και θα τονώσει τα κρατικά έσοδα. Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο, αν συνοδευτεί με μείωση των ημερών εργασίας, οι οποίες χάνονται λόγω ασθένειας.

Οι ειδικοί του Οργανισμού εκτιμούν ότι ορισμένες από τις προτεινόμενες πολιτικές, συνεπάγονται κόστος, το οποίο – σε ορισμένες περιπτώσεις – ενδέχεται να ξεπερνά τη δυνητική εξοικονόμηση πόρων. Σε κάθε περίπτωση, οι εφαρμογή τους πρέπει να είναι μεθοδική, καθώς απαιτεί τη συνεργασία πολλών συναρμόδιων υπουργείων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας