Καταλόγους με γιατρούς, οι οποίοι επιθυμούν να συμβάλουν εθελοντικά στον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης, καλούνταν να δημιουργήσουν οι Ιατρικοί και Οδοντιατρικοί Σύλλογοι.

Σχετικό αίτημα απηύθυνε με έγγραφό του προς τους Συλλόγους των γιατρών ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Παναγιώτης Ευσταθίου.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ) ανταποκρίθηκε αμέσως, δημιουργώντας κατάλογο με εθελοντές οδοντιάτρους σε ολόκληρη την Αττική, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στα Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού.

Για την επίσπευση της ενημέρωσης οι Οδοντίατροι θα ενημερώνονται από τον ΟΣΑ με SMS , ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για την αναγκαιότητα της συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελοντισμού για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Την ευθύνη του συντονισμού της προσπάθειας αυτής έχει η Επιτροπή Κοινωνικής Ευθύνης του Ο.Σ.Α.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Κρανιάς σχολίασε ότι «από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του ιού, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης προς τους πολίτες αλλά και τους συνάδελφους , απευθυνθήκαμε στην πολιτεία και δηλώσαμε την πρόθεση μας να συνδράμουμε με οποιονδήποτε τρόπο χρειασθεί στην προσπάθεια της.

Είμαι σίγουρος ότι τόσο η συμμετοχή μας όσο και η συμβολή μας στο πρόγραμμα εθελοντισμού θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και αποτελεσματική».

Παρά το ότι δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά μετάδοσης του ιού στα οδοντιατρεία, ο Σύλλογος εξέδωσε εγκύκλιο με χρήσιμες οδηγίες προς τους οδοντιάτρους της Αττικής, σχετικά με την πρόληψη της νέας γρίπης στην οδοντιατρική περίθαλψη.

Οι οδηγίες που είναι σύμφωνες με τις αρχές πρόληψης του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠ.ΝΟ) και την Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ADA), αφορούν τους επαγγελματίες δημόσιας υγείας για την αναγνώριση περιπτώσεων μόλυνσης, τον έλεγχο της και την περίθαλψη των ασθενών με επιβεβαιωμένη ή πιθανή μόλυνση από ιό .

Περιλαμβάνουν δε μέτρα ελέγχου της μόλυνσης κατά τη διάρκεια της εξέτασης του ασθενή, τι πρέπει να γίνει εάν ένας ασθενής παρουσιαστεί για προγραμματισμένη οδοντιατρική θεραπεία και έχει οξέα αναπνευστικά συμπτώματα και υπενθύμιση για την σχολαστική τήρηση των οδηγιών καθαριότητας και απολύμανσης.

Οδηγίες

Οι ασθενείς με μια οξεία αναπνευστική ασθένεια μπορούν να παρουσιαστούν κάθε στιγμή για οδοντιατρική θεραπεία. Ο αρχικός στόχος του ελέγχου της μόλυνσης είναι να αποτραπεί η μετάδοση της ασθένειας.

Η έγκαιρη ανίχνευση μιας πιθανής ή επιβεβαιωμένης περίπτωσης της νέας γρίπης Α/Η1Ν1 και η γρήγορη απομόνωση της από τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, θα μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης. Για να αποτραπεί η μετάδοση των αναπνευστικών μολύνσεων, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα διάφορα ιατρεία πρέπει να εφαρμοστούν τα ακόλουθα μέτρα ελέγχου της μόλυνσης, αμέσως με την πρώτη επαφή με ένα ενδεχομένως μολυσμένο άτομο.

Εξέταση

  • Οι ασθενείς με μια οξεία αναπνευστική ασθένεια πρέπει να αναγνωριστούν κατά την είσοδο στο ιατρείο και να τοποθετηθούν σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο με την πόρτα κλειστή.
  • Προσφέρετε μίας χρήσης χειρουργική μάσκα στα άτομα που βήχουν, ή δώστε τους χαρτομάντιλα και ειδικά δοχεία για να πετάξουν τα χρησιμοποιημένα.
  • Το άρρωστο άτομο πρέπει να φοράει τη χειρουργική μάσκα όταν είναι έξω από το ιατρείο, στο χώρο αναμονής. Οι προηγούμενες οδηγίες εμφανίζονται http://www.keelpno.gr/ (οδηγίες για την εφαρμογή μέτρων αναπνευστικής υγιεινής σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Μάιος 2009).
  • Το οδοντιατρικό προσωπικό που αξιολογεί και εξετάζει έναν ασθενή με πιθανή γρίπη και κίνδυνο εκτίναξης σταγονιδίων πρέπει να φοράει μίας χρήσης χειρουργική μάσκα, γάντια, ιατρική μπλούζα με μακριά μανίκια, και γυαλιά προστασίας ματιών για να αποτρέψει την άμεση έκθεση του δέρματος και του επιπεφυκότος. Σε περιπτώσεις απλής εξέτασης χωρίς κίνδυνο εκτίναξης σταγονιδίων, αρκεί η χρήση μάσκας και γαντιών. Αυτές οι συστάσεις μπορούν να αλλάξουν καθώς παρουσιάζονται συνέχεια πρόσθετες πληροφορίες. Ελέγξτε τις ιστοσελίδες της νέας γρίπης των ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και CDC για τις επικαιροποιημένες αναπροσαρμογές http://www.keelpno.gr/ (επικαιροποίηση μέτρων πρόληψης και μετάδοσης του νέου ιού γρίπης Α/Η1Ν1. Οδηγίες για τους χώρους παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αύγουστος 2009.) και www.cdc.gov/swineflu/guidelines_infection_control.htm.
  • Το οδοντιατρικό και υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με πιθανό ασθενή/αναπνευστικές εκκρίσεις/μολυσμένα αντικείμενα και υλικά, πρέπει να κάνει προσεκτική υγιεινή των χεριών πριν και μετά την χρήση των γαντιών, γιατί η χρήση των γαντιών σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών. Πλύσιμο με την κατάλληλη ποσότητα σαπουνιού (3-5 ml) για τουλάχιστον 15 sec, με προσοχή στον καθαρισμό του αντίχειρα, των καρπών, των ακροδακτύλων και μεσοδακτύλιων πτυχών καθώς και στο κλείσιμο της βρύσης με χάρτινη χειροπετσέτα μετά την ολοκλήρωση του πλυσίματος. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μετά το πλύσιμο και στέγνωμα των χεριών, τρίψιμο τους με αντισηπτικό διάλυμα με βάση το οινόπνευμα. Οι οδηγίες περιγράφονται στην ιστοσελίδα http://www.keelpno.gr/ (επικαιροποίηση μέτρων πρόληψης και μετάδοσης του νέου ιού γρίπης Α/Η1Ν1. Οδηγίες για τους χώρους παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αύγουστος 2009.)
  • Οι κλασικές οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης του χώρου που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των εποχικών μορφών γρίπης μπορούν να εφαρμοστούν και στην περίπτωση της νέας γρίπης. Σημειώνεται ότι ο ιός της νέας γρίπης αδρανοποιείται με διάλυμα αλκοόλης 70% ή με υποχλωριώδες νάτριο (διάλυμα 10%). Περισσότερες επικαιροποιημένες πληροφορίες για τις οδηγίες αυτές μπορούν να βρεθούν στις ιστοσελίδες http://www.keelpno.gr/ (επικαιροποίηση μέτρων πρόληψης και μετάδοσης του νέου ιού γρίπης Α/Η1Ν1. Οδηγίες για τους χώρους παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αύγουστος 2009.

Συχνές ερωτήσεις

Τι κάνουμε εάν ένας ασθενής παρουσιαστεί για προγραμματισμένη οδοντιατρική θεραπεία και έχει οξέα αναπνευστικά συμπτώματα με ή χωρίς πυρετό;

Εάν ο οδοντίατρος υποψιάζεται ότι η ασθένεια θα μπορούσε να οφείλεται στη νέα γρίπη Α/Η1Η1 (τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τον πυρετό, τους σωματικούς πόνους, τη ρινική καταρροή, τον επώδυνο λαιμό, τη ναυτία, ή τον εμετό ή τη διάρροια), η προγραμματισμένη οδοντιατρική θεραπεία πρέπει να αναβληθεί και ο ασθενής πρέπει να σταλεί στο θεράποντα γιατρό του υπεύθυνο για τη γρίπη, που σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Υγείας μπορεί να είναι Παθολόγος, Πνευμονολόγος, Γενικής Ιατρικής, Παιδίατρος για τα παιδιά.

Ο θεράπων γιατρός θα αποφασίσει εάν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις για τη διάγνωση της γρίπης ή θεραπεία.

Τι κάνουμε εάν ένας ασθενής που έχει τα οξέα αναπνευστικά συμπτώματα της νέας γρίπης χρειάζεται επείγουσα οδοντιατρική θεραπεία;

Σύμφωνα με την ADA, εάν η επείγουσα οδοντιατρική θεραπεία που παράγει σπρέι σταγονιδίων και αερολύματος είναι απαραίτητη και η νέα γρίπη Α/H1N1 έχει επιβεβαιωθεί, η θεραπεία πρέπει να παρασχεθεί σε ένα ίδρυμα (π.χ., νοσοκομείο με οδοντιατρικό τμήμα) .

Το υγειονομικό προσωπικό που αντιμετωπίζει τους ανωτέρω ασθενείς πρέπει να έχει, κατά την είσοδο στο δωμάτιο και κατά την διάρκεια εκτέλεσης των οδοντιατρικών πράξεων, το πλήρη ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει τα εξής: μάσκα καλής εφαρμογής και υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP3/ N95), οφθαλμική προστασία (π.χ.

γυαλιά ευρέως οπτικού πεδίου ή ασπίδα προσώπου), καθαρή, μη αποστειρωμένη, ποδιά μίας χρήσης με μακριά μανίκια και γάντια http://www.keelpno.gr/.

Η χρήση των μασκών αυτών πρέπει να είναι στα πλαίσια ενός πλήρους προγράμματος αναπνευστικής υγιεινής και προστασίας σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία.

Οδοντιατρικά τμήματα ΕΣΥ

Ερυθρός Σταυρός, Σωτηρία, Ασκληπιείο Βούλας, ΚΑΤ, Λαϊκό, Αλεξάνδρα, Έλενα Βενιζέλου, Ελπίς, Θριάσιο, Αγ. Όλγα, Παίδων Πεντέλης, Αγλαΐα Κυριακού Αγ.

Σοφία, Ψ.Ν.Α. (Δαφνί), Δυτικής Αττικής (Λοιμωδών), Ιπποκράτειο, Αττικό Νοσοκομείο, Αγ. Σάββας, 401 Στρατιωτικό, 251 Αεροπορίας, Ναυτικό , Νοσοκομείο, Δρομοκαίτειο, Ανδρέας Συγγρός.

Τι κάνουμε εάν το υγειονομικό προσωπικό παρουσιαστεί στο χώρο εργασίας με οξέα αναπνευστικά συμπτώματα;

  • Προσωπικό που παρουσιάζει συμπτώματα όμοια με γρίπη (πυρετός με βήχα ή επώδυνο λαιμό, μυϊκούς πόνους) δεν πρέπει να προσέρχεται στην εργασία και να παραμένουν στο σπίτι τους για 7 ημέρες ή μέχρι την πλήρη αποδρομή των συμπτωμάτων τους, περιορίζοντας τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Κατά την παραμονή τους στο σπίτι πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής των χεριών και τα γενικότερα μέτρα πρόληψης των λοιμώξεων http://www.keelpno.gr/ (επικαιροποίηση μέτρων πρόληψης και μετάδοσης του νέου ιού γρίπης Α/Η1Ν1. Οδηγίες για τους χώρους παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αύγουστος 2009).
  • Το υγειονομικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένη, πιθανή, ή ύποπτη περίπτωση ασθενούς με τον ιό της νέας γρίπης Α/H1N1 και δεν χρησιμοποίησε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό μπορεί να λάβει χημειοπροφύλαξη σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του.
  • Υγειονομικό προσωπικό που έχει δυσκολία αναπνοής, ή θεωρείται σοβαρά άρρωστο, πρέπει να αναζητήσει την άμεση ιατρική παρακολούθηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο