Η φετινή ημέρα Λογοθεραπείας (11 Μαΐου) συνέπεσε με την παρέλευση δύο ετών από την έναρξη λειτουργίας της πρώτης στη χώρα μας Μονάδας Δυσφαγίας για ασθενείς με διαταραχές σίτισης και κατάποσης, στο Κέντρο Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ και με την καθιέρωση από την ΑΝΑΠΛΑΣΗ του Μαΐου, ως μήνα αφιερωμένου στην Ενημέρωση για τη Δυσφαγία.

Όπως δηλώνει η επιστημονική σύμβουλος της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ για τη Δυσφαγία, Θάλεια Ζολώτα, τ. αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Λογοθεραπευτών, ‘η πρότυπη Μονάδα Δυσφαγίας της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ, έχει επιδείξει εντυπωσιακά κλινικά αποτελέσματα κατά τη διετή λειτουργία της: Στο διάστημα αυτό περισσότεροι από 200 ασθενείς με δυσφαγία απευθύνθηκαν στην Μονάδα Δυσφαγίας της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ.

Πλέον του 60% των ασθενών αυτών επέστρεψαν στην κανονική σίτιση». Όπως τονίζει η κ. Ζολώτα, ‘δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την επιστημονική κατάκτηση: Αφενός μεν το ότι η Μονάδα Δυσφαγίας της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό εξειδικευμένο και έμπειρο στην αντιμετώπιση της δυσφαγίας που υποστηρίζεται από τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό.

Αφετέρου δε το ότι η διάγνωση και η θεραπεία της δυσφαγίας δεν αποτελούν μεμονωμένες και αποσπασματικές πράξεις, αλλά εντάσσονται πλήρως στο πλαίσιο της αποθεραπείας και αποκατάστασης των ασθενών αυτών από την διεπιστημονική Ομάδα Αποκατάστασης’.

Όπως μας ενημερώνει η κ. Ζολώτα ‘η δυσφαγία είναι διαταραχή της φυσιολογικής διαδικασίας κατάποσης, δηλαδή της μεταφοράς της τροφής και των υγρών από τα χείλη έως το στομάχι, τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Οι διαταραχές κατάποσης (δυσφαγία) εμφανίζονται σε ασθενείς με παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (αγγειακά εγκεφαλικά, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλική παράλυση), νευρομυϊκές παθήσεις (νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια, μυϊκή δυστροφία) ή παθήσεις κεφαλής και τραχήλου.

Η δυσφαγία μπορεί να επιβραδύνει ή/και να αναστείλει την αποτελεσματικότητα ενός θεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης, απειλώντας, όχι μόνον την υγεία, αλλά και τη ζωή του ασθενούς.

Τέλος, η κ. Ζολώτα επισημαίνει: ‘Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσφαγίας είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη Μονάδα Δυσφαγίας της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ. Το όφελος για τον ασθενή είναι η απόλαυση της καθημερινότητάς του και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς με διαταραχές κατάποσης. Για το λόγο αυτό, καθιερώσαμε τον Μάιο, ως μήνα Ενημέρωσης για τη Δυσφαγία. Έτσι και φέτος, από σήμερα και για ένα μήνα, καλούμε ασθενείς με διαταραχές κατάποσης για δωρεάν ενημέρωση και αξιολόγηση, κατόπιν ραντεβού στο τηλεφωνικό Κέντρο της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ 210/2702800.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα