Τις τελευταίες δεκαετίες, η εξέλιξη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής άνοιξε το δρόμο για τη διενέργεια πολλών σύνθετων επεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της χειρουργικής της παχυσαρκίας.

Η πιο σύγχρονη εκδοχή της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής ακούει στο όνομα Ρομποτική Χειρουργική και έχει λάβει κυρίαρχη θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες παραδοσιακές, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Η πρωτοπόρος αυτή μέθοδος αποτελεί την απόλυτη τεχνολογική εξέλιξη του 21ου αιώνα στον τομέα της χειρουργικής. Το προβάδισμα της Ρομποτικής Χειρουργικής έναντι των υπόλοιπων τεχνικών δικαιολογείται εύκολα αν αναλογιστεί κανείς τα πολυάριθμα οφέλη της μεθόδου. Τόσο σε επίπεδο εξέλιξης της χειρουργικής διαδικασίας, όσο και σε επίπεδο μετεγχειρητικής πορείας του ασθενούς, η ρομποτική χειρουργική προσφέρει ευρύτατο φάσμα δυνατοτήτων που μέχρι πρότινος φάνταζαν αδύνατες.

Κλινικά σοβαρή παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι μία σύνθετη ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αυξημένη εναπόθεση σωματικού λίπους σε βαθμό που να απειλεί την υγεία και ευεξία του ατόμου. Πρόκειται για ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων ασθενειών, όπως διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιακών  παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης ορισμένων τύπων καρκίνου, υπερλιπιδαιμίας, αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και φλεβοθρόμβωσης.

Η εμφάνιση της νοσογόνου παχυσαρκίας είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων.  Κληρονομικοί παράγοντες, σε συνδυασμό με το σύγχρονο τρόπο ζωής, την υιοθέτηση βλαβερών διατροφικών συνηθειών και την έλλειψη άσκησης θεωρείται πως συμβάλουν καθοριστικά στην αδυναμία ελέγχου του σωματικού βάρους ορισμένων ανθρώπων. Ένας ασθενής διαγιγνώσκεται ως παχύσαρκος, όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματός (ΔΜΣ) του είναι πάνω από 30.

Βαριατρική Χειρουργική

Η βαριατρική χειρουργική είναι επί του παρόντος η μόνη τεκμηριωμένη, μακροπρόθεσμα αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας. Προσπάθειες ελέγχου του σωματικού βάρους μέσω διατροφής και άσκησης, χωρίς να έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση συνήθως είναι ανεπιτυχείς. Σε κάθε περίπτωση, η ιατρική συμβουλή και εκτίμηση είναι απαραίτητη σε κλινικά παχύσαρκους ασθενείς.

Ο Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, μέλος της Παγκόσμιας Εταιρίας Χειρουργικής της Παχυσαρκίας και Μεταβολικής Χειρουργικής (International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders – IFSO), και μέλος της παγκόσμιας επιστημονικής ομάδας  MGB/OAGB). Η αντιμετώπιση καταστάσεων της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας απαιτεί πλήρη εξειδίκευση και μακρόχρονη εμπειρία από τον ιατρό, ώστε μαζί με τον ασθενή να επιλέξουν το βέλτιστο τρόπο επίλυσης του προβλήματος.

Ρομποτική Βαριατρική Χειρουργική

Η αύξηση της παγκόσμιας επίπτωσης της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας οδήγησε στην εκθετική αύξηση του αριθμού των βαριατρικών επεμβάσεων. Οι χειρουργικές μέθοδοι εξελίχθηκαν και έγιναν εξαιρετικά ασφαλείς με τα χρόνια, ενώ πλέον είμαστε σε θέση να μιλάμε για τη Ρομποτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η ρομποτική τεχνική παρόλα αυτά έχει διχάσει αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζεται με καχυποψία από πολλούς ασθενείς. Η περιορισμένη ενημέρωση και η προσκόλληση της χειρουργικής κοινότητας σε παλαιότερες παραδοσιακές τεχνικές, έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση αυτής της άποψης.

Ρομποτικά διενεργείται πλέον το σύνολο των επεμβάσεων που έως πρόσφατα πραγματοποιούνταν λαπαροσκοπικά. Όσον αφορά τον τομέα της βαριατρικής χειρουργικής οι χειρουργικές επιλογές είναι οι εξής:

Πώς διενεργείται μια βαριατρική χειρουργική επέμβαση;

 

Κατά τη διάρκεια μιας ρομποτικής βαριατρικής επέμβασης, ο χειρουργός κάθεται στην οθόνη μίας ρομποτικής κονσόλας. Από εκεί έχει πλήρη οπτική επαφή του χειρουργικού πεδίου και χειρίζεται τους πολλαπλούς αρθρωτούς βραχίονες, οι οποίοι εκτελούν τους χειρουργικούς χειρισμούς με απόλυτη ακρίβεια. Τίποτα δε συμβαίνει ανεξάρτητα από το χειρουργό.

Το σύστημα που χρησιμοποιείται για επεμβάσεις ρομποτικής χειρουργικής ονομάζεται χειρουργικό σύστημα Da Vinci®. Είναι εγκεκριμένο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA).  Ο Δρ. Σπυρόπουλος έχει λάβει ρομποτική πιστοποίηση στο νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας, το οποίο αποτελεί πανευρωπαϊκό κέντρο αριστείας στη ρομποτική χειρουργική.

Πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Βαριατρικής Χειρουργικής.

●     Καλύτερη όραση

Το ρομποτικό σύστημα παρέχει τρισδιάστατη μεγεθυμένη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου. Αυτό παρέχει αίσθηση βάθους στο χειρουργό, καθώς και μεγαλύτερη ακρίβεια κινήσεων.

●     Μικρότερες τομές

Με τομές μόλις 8 χιλιοστών η ρομποτική χειρουργική δίνει τη δυνατότητα άριστου αισθητικού αποτελέσματος μετά την επέμβαση. Ταυτοχρόνως μειώνονται οι πιθανότητες χειρουργικής επιμόλυνσης.

●     Μεγαλύτερο εύρος κίνησης

Οι αρθρωτοί βραχίονες του ρομποτικού συστηματος παρέχουν μεγαλύτερο εύρος κίνησης (7 βαθμοί ελευθερίας) σε σύγκριση με τη λαπαροσκοπική μέθοδο.

●     Καλύτερη εργονομία και φυσική άνεση του χειρουργού.

Ο χειρουργός κάθεται μπροστά στη ρομποτική κονσόλα, την οποία χειρίζεται χωρίς ιδιαίτερη σωματική προσπάθεια. Αυτό διασφαλίζει μείωση της κόπωσης του ιατρού και καλύτερη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια πολύωρων χειρουργικών επεμβάσεων.

●     Ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Η ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση σημαίνει ελάχιστο τραυματισμό των πέριξ ιστών. Αυτό έχει ιδιαίτερη εφαρμογή στη βαρβαρική χειρουργική λόγω της παρουσίας άφθονου σπλαγχνικού λίπους και υψηλής πιθανότητας διεγχειρητικών τραυματισμών. Η Ρομποτική Χειρουργική συνεπάγεται ταχύτερη ανάρρωση μετά την επέμβαση και άμεση έξοδο από το νοσοκομείο.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας συμβάλει καθοριστικά όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στην ποιότητα της καθημερινότητας των ασθενών. Επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο και λάβετε εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας.

 

Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος

https://esurgery.gr/ 

Λ. Πεντέλης 2, 152 34, Χαλάνδρι & Λ. Μεσογείων 264, 15562, Χολαργός
210 68 33 193

[email protected]  

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας