Του Δημήτρη Καραγιώργου

Θετικά είναι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας σε σχέση με τη φαρμακευτική δαπάνη.

Τη διαπίστωση αυτή κάνει ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του προς το Iatronet.gr. Ο υπουργός Υγείας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υπουργός Υγείας και μετά τις εκλογές, σημειώνοντας ότι ο στόχος για την κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να είναι καθαρά αναπτυξιακός.

Η συνέντευξη του κ. Λοβέρδου έχει ως εξής:

Τι είναι πιο δύσκολο; Το υπουργείο Υγείας ή η Β' Αθηνών;

Είναι δυο διαφορετικοί ρόλοι. Διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, μετά τον εμφύλιο. Είχα τη δύσκολη τύχη, αλλά και την τιμή, να ‘πολεμήσω’ από την πρώτη γραμμή. Εργάστηκα σκληρά και όποτε χρειάστηκε άσκησα άφοβα κριτική, τόσο στα κυβερνητικά όργανα που συμμετείχα, όσο και δημοσίως.

Στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε μια αρνητική συγκυρία, καταφέραμε όχι μόνο να μην κλείσει καμία υποδομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά να ανοίξουν και τέσσερις νέες: στο Περιστέρι, στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής, στην Κερατέα και την Ελευσίνα.

Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάστηκαν ασφαλώς οι θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και σχέδιο και αποφασιστικότητα για να χτυπήσουμε τη σπατάλη και τη διαφθορά, που λυμαίνονταν το χώρο της Υγείας και της Ασφάλισης και να εξοικονομήσουμε τους αναγκαίους πόρους.

Δηλώσατε πρόσφατα ότι ενδέχεται να κλείσει το 20% των νοσοκομείων, εάν συνεχιστεί η κρίση. Ποια νοσοκομεία βρίσκονται στο 'μάτι του κυκλώνα';

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος για να καταλάβουν και οι αναγνώστες σας τι είναι αυτό που είπα. Καταρχήν δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο μέσα στο 2012, γιατί υπάρχουν χρήματα όπως τα έχει καθορίσει ο προϋπολογισμός και το δεύτερο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Φλεβάρη.

Αυτό που τόνισα, ήταν πως για το 2013 κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι όλες οι υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας όρθιες, εάν δεν έρθει κάποια στιγμή η πολυπόθητη ανάπτυξη, όχι δηλαδή να ξεπεραστεί τελείως η ύφεση, αλλά να καμφθεί η ύφεση και να αρχίσει να μειώνεται, που θα δώσει κάποια λεφτά στα ταμεία τα ασφαλιστικά, τα οποία με τη σειρά τους θα πληρώσουν τα νοσοκομεία.

Ο χώρος της Υγείας είναι γεμάτος εμπόδια και συμφέροντα. Πώς τα αντιμετωπίζει ένας υπουργός Υγείας;

Στόχος μας ήταν από την αρχή, και παραμένει μέχρι σήμερα, η φροντίδα της υγείας των πολιτών. Πριν από αυτό έπρεπε να φροντίσουμε για την περιστολή της υπέρογκης σπατάλης στο χώρο της Υγείας. Δαπανήσαμε τόσα χρόνια πολλά χρήματα στη δημόσια υγεία, ενώ οι παροχές που είχαν οι Έλληνες δεν ήταν αυτές που έπρεπε.

Δαπανήσαμε πολλά χρήματα για την πληρωμή των προμηθευτών, ενώ οι προμηθευτές έμεναν απλήρωτοι. Θέσαμε βασικό σκοπό των πολιτικών μας, από την αρχή την αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού, των κτηρίων και των ιατρικών μηχανημάτων με σκοπό τον εξορθολογισμό των δαπανών.

Πόσο πιθανό είναι το σενάριο να είστε υπουργός Υγείας και μετά τις εκλογές;

Δεν το γνωρίζω

Το ‘στοίχημα’ μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης κερδήθηκε;

Με τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε για το πρώτο τρίμηνο του 2012, φαίνεται να πιάνουμε το στόχο. Η νέα πολιτική για το φάρμακο έχει θέσει τις βάσεις για μια νέα κατάσταση στην ελληνική αγορά του φαρμάκου στην Ελλάδα. Έχουμε συγκεντρώσει όλες τις υπηρεσίες που διαμορφώνουν τις τιμές του φαρμάκου στο υπουργείο Υγείας και μαζί με το παρατηρητήριο τιμών αξιολογούμε κάθε στιγμή την τρέχουσα κατάσταση στην ελληνική φαρμακευτική αγορά.

Παρακολουθούμε έτσι , συνεχώς, τις τυχόν αυξήσεις στη φαρμακευτική δαπάνη με αποτέλεσμα να προλαβαίνουμε των εκτροχιασμό της.

Πώς βλέπετε το μέλλον της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας; Υπάρχει φως στον ορίζοντα;

Είμαι αισιόδοξος αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά. Ειδικότερα για την ελληνική οικονομία, θα ήταν καταστροφικό αν οι θυσίες δυόμισι ετών πάνε χαμένες. Θα ήταν οδυνηρό λάθος να μιμηθούμε τον μυθικό Σίσυφο, να σηκώνουμε δηλαδή την πέτρα των μαρτυρίων μας και μόλις φθάνουμε στην κορυφή να την πετάμε μόνοι μας πάλι και πάλι κάτω, για να την ξανασηκώσουμε.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου;

Τώρα, το βάρος πέφτει στην ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει αμέσως νέες θέσεις εργασίας. Στην προστασία των ασθενέστερων. Στη συνέχιση της μάχης εναντίον της σπατάλης και της διαφθοράς. Στην επίτευξη καθημερινά έστω και μικρών νικών, που θα δώσουν ηθικό στο λαό μας και θα μας βοηθήσουν να σηκώσουμε ξανά το ανάστημά μας.

Όλα αυτά χρειάζονται προγραμματισμό και γρήγορο χρονοδιάγραμμα . Όποιος, άλλωστε, μιλά για το αύριο, δίχως να μιλά για το σήμερα, είναι ακατάλληλος, είναι δημαγωγός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα