Του Φίλιππου Ζάχαρη

Οι Γιατροί του Κόσμου είναι μία από τις Οργανώσεις που πραγματικά συμβάλλουν κατά πολύ στην στήριξη των ατόμων χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, των αστέγων, των τοξικομανών και γενικότερα όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ο αγώνας της οργάνωσης δεν επικεντρώνεται μόνο στην Αθήνα αλλά και στην ελληνική περιφέρεια όπου τα προβλήματα έχουν ήδη επιδεινωθεί.

Με τα πολυιατρεία, τις κινητές μονάδες αλλά και τους εθελοντές, οι Γιατροί του Κόσμου δίκαια θεωρούνται μαζί με κάποιες άλλες οργανώσεις η όαση και η πηγή ανθρωπιάς στην Ελλάδα της κρίσης, που μαστίζεται εδώ και χρόνια από σωρό προβλημάτων. Η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου - Αντιπροσωπεία Ελλάδας, η παιδίατρος κα Λίαννα Μαίλλη, μας ενημερώνει σε μια μίνι - συνέντευξη για τις δράσεις της οργάνωσης, και τους μελλοντικούς στόχους της. Με την ελπίδα να μπορούμε να δούμε μια διαφορετική Ελλάδα μέσα σε λίγα χρόνια, μια Ελλάδα που θα ξυπνήσει από την χειμερία νάρκη με τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο που τώρα τελευταία καταγράφουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα.

Με το όνειρο μιας Ελλάδας που θα εγκαταλείψει τον όποιον νεοπλουτισμό όχι μόνο αναγκαστικά εν ονόματι της κρίσης 

Κα Μαίλλη, ποιοι είναι ακριβώς οι Γιατροί του Κόσμου;

Οι Γιατροί του Κόσμου - Αντιπροσωπεία Ελλάδας είμαστε μέρος ενός διεθνούς δικτύου που απαριθμεί 15 οργανώσεις. Στόχος μας η ανακούφιση των συνανθρώπων μας που ζουν σε συνθήκες πολέμου, φυσικών και κοινωνικών καταστροφών

Η δράση σας περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα; Ποιοι οι πραγματικοί στόχοι σας;

Ζώντας τα τελευταία χρόνια τις επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην χώρα μας, ζώντας την άνοδο της φτώχειας και της εξαθλίωσης στους ίδιους τους συμπολίτες μας, αποφασίσαμε να περιορίσουμε την δράση μας κύρια στην Ελλάδα, με σκοπό την ανακούφιση των ανθρώπων που δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση, βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Ποιες ακριβώς είναι οι δράσεις σας;

Δουλεύουμε με εθελοντές στα επτά πολυιατρεία μας (Αθήνα, Πέραμα, Πάτρα, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Καβάλα) προσφέροντας με γιατρούς πολλών ειδικοτήτων, πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, φάρμακα, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, σε όσους την έχουν ανάγκη.

Βοήθεια όμως προσφέρετε και στον δρόμο απ΄ότι έχουμε δει….

Ασφαλώς. Με τις κινητές μας Μονάδες κάνουμε εμβόλια στα παιδιά των φτωχών γειτονιών της Αθήνας και τις Θεσσαλονίκης και ταξιδεύουμε στις απομονωμένες περιοχές της χώρας και στα νησιά, προσφέροντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σ αυτούς που είναι αποκλεισμένοι.

Εις ότι αφορά τα τρόφιμα;

Μοιράζουμε πακέτα με τρόφιμα κάθε μήνα σε οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και κάτω απ΄ αυτό.
Ποιες οι ενέργειές σας για τους αστέγους; Εδώ το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο ειδικά τα τελευταία χρόνια με τους νεοάστεγους λόγω οικονομικής κρίσης
Για τους άστεγους της πρωτεύουσας με τις Κινητές μονάδες τρέχουμε πρόγραμμα ιατρικής φροντίδας, ψυχολογικής στήριξης, παροχής ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης. Στο Υπνωτήριο για τους άστεγους που λειτουργούμε στο κέντρο της Αθήνας παρέχουμε στέγη, τροφή, μπάνιο, πλυντήρια ρούχων και καθαρό ύπνο σ αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Και σε ότι αφορά τους μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που πέφτουν θύματα ρατσισμού και διακρίσεων;

Περιθάλπουμε τα θύματα ρατσιστικής βίας και τα στηρίζουμε στην νομική τους διεκπεραίωση σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, στο πρόγραμμά μας που λέγεται ENOUGH.

Τι θα λέγατε με δύο λόγια για τους Γιατρούς του Κόσμου;

Προσπαθούμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας καθημερινά, με τους 500 εθελοντές μας και με όλες μας τις δυνάμεις, με στρατηγικό μας στόχο την στήριξη στις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά, δίνοντας την δική μας μάχη για την ελπίδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;