Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Η χρηστικότητα προϊόντων και υπηρεσιών ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων επενδύσεων στην έρευνα μέσα από εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, είναι η κεντρική φιλοσοφία της Karabinis Medical, της εταιρίας που στρέφεται στις διεθνείς αγορές μέσω του πατενταρισμένου αντιμικροβιακού θερμομέτρου.

Πρόκειται για μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που έχει θέσει ως στόχο τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, αναπτύσσοντας την τελευταία 20ετία στρατηγική, αντίστοιχη με αυτήν των πολυεθνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να επιτύχει τη σημερινή δραστηριότητα.

Στη συνέντευξή του στο Iatronet, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Karabinis Medical κ. Απόστολος Καραμπίνης μίλησε για τη στρατηγική αυτή, αλλά και το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κε Καραμπίνη, με ένα καινοτόμο προϊόν, το αντιμικροβιακό θερμόμετρο, η KARABINIS MEDICAL ΑΕ, έκανε αισθητή την παρουσία της στην αγορά.

Πώς ξεκίνησε η εταιρία και σε ποιούς τομείς της υγείας δραστηριοποιείται;

Η KARABINIS MEDICAL A.E. είναι μια μεγάλη παραγωγική, εισαγωγική και εξαγωγική εταιρεία ιατρικών αναλώσιμων προϊόντων, συμπληρωμάτων διατροφής, φυσικών προϊόντων περιποίησης και διαγνωστικών ιατρικών συσκευών.

Δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας από το 1967. Την αρχή έκανε ο παππούς, με την παραγωγή γάζας σε μια μικρή βιοτεχνία. Στη συνέχεια, τα ηνία πήρε ο πατέρας μου που μετέτρεψε την βιοτεχνία σε βιομηχανία στην Παιανία, ως κλωστουφαντουργική εταιρία. Από το 1995, η KARBINIS MEDICAL πέρασε στην τρίτη γενιά της οικογένειας, οπότε ξεκίνησε και η επέκταση στο εξωτερικό.

Μέχρι το 2000 είχαμε αναπτύξει την παραγωγή σε μια μεγάλη γκάμα αναλωσίμου υλικού σε διάφορες χώρες της Ασίας (Κίνα, Ταϋλάνδη, Μαλαισία) διατηρώντας όμως τη νομική ευθύνη παραγωγής και το σύστημα ποιότητας, όπως γίνεται αντίστοιχα και με τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.

Η εταιρεία μας διανύοντας σήμερα μια επιτυχημένη πορεία 47 κερδοφόρων ετών, η οποία επισφραγίζεται από σημαντικά επιτεύγματα στην ελληνική αγορά καθώς και στρατηγικές συνεργασίες, τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στη διεθνή αγορά υγείας.

Πού δραστηριοποιείται η εταιρία εκτός από την Ελλάδα;

Η έδρα της εταιρείας μας βρίσκεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Παιανία Αττικής. Η δε παραγωγή των προϊόντων μας, γίνεται τόσο σε Ευρωπαϊκό έδαφος (Ιταλία, Γερμανία), όσο και σε μεγάλες οικονομικές και παραγωγικές χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα, η Ταϋλάνδη, η Μαλαισία.

Ο βασικός επιχειρηματικός μας στόχος είναι η παραγωγή και προώθηση προϊόντων υγείας που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και θα είναι απόλυτα χρηστικά για αυτούς, αλλά ταυτόχρονα θα παράγονται μέσα από πιστοποιημένες διαδικασίες και γραμμές παραγωγής, ώστε να εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή ποιότητα.

Άλλωστε για αυτόν το λόγο η εταιρεία μας έχει πιστοποιηθεί κατά τα διεθνή πρότυπα ISO, ενώ τα προϊόντα μας είναι πιστοποιημένα ως προς διεθνή και εθνικά πρότυπα (CE/ CE 0653). Το αποτέλεσμα από τις πιστοποιήσεις, είναι μηδενικές ελαττωματικές παρτίδες, βάσει των ελέγχων οι οποίοι γίνονται αδιάλειπτα, με κέρδος την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Τι προϊόντα παράγετε και πού τα διαθέτετε;

Η εταιρεία μας δημιούργησε πριν από μια δεκαετία ένα εξειδικευμένο Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης με διακεκριμένους επιστήμονες και συνεργάτες, το οποίο δραστηριοποιείται στη δημιουργία προϊόντων υγείας, καθώς και προηγμένων υπηρεσιών υγείας. Τα προϊόντα που παράγουμε είναι ιατροτεχνολικά, με μια διευρυμένη γκάμα προϊόντων με την επωνυμία Alfa όπως γάζες, επιθέματα, γάντια και μάσκες, διαγνωστικές συσκευές όπως είναι τα πιεσόμετρα, τα θερμόμετρα, οι μετρητές σακχάρου και τα συμπληρώματα διατροφής της σειράς Science Of Nature. Τα προϊόντα μας προωθούνται τόσο στην Ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό. Η παραγωγή των συμπληρωμάτων γίνεται στην Ιταλία και Γερμανία, ενώ αναλώσιμα παράγονται στην Ασία και τη Δανία. Όμως έχουμε διατηρήσει και ένα μέρος της παραγωγής στην Ελλάδα, που αφορά την πνευματική ιδιοκτησία. Το 90% της συνολικής επένδυσης παραμένει στην Ελλάδα.

Οι εξαγωγές μας κατ΄ αρχήν αφορούν τη Ρουμανία, τα Σκόπια, την Κύπρο, τον Λίβανο και τη Δανία, όμως επεκτείνονται και στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ με την καινοτομία του θερμομέτρου σύντομα θα επεκταθούν και στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Τι προϊόντα εισάγετε και ποιά κανάλια διάθεσης χρησιμοποιείτε;

Έχουμε συνάψει στρατηγικές συμφωνίες αποκλειστικής αντιπροσώπευσης με καταξιωμένους και πιστοποιημένους Διεθνείς Οίκους, προωθώντας στην ελληνική αγορά υγείας προϊόντα υψηλής ποιότητας, αξιοπιστίας και απόλυτης ασφάλειας τα οποία πληρούν τα απαραίτητα διεθνή πρότυπα.

Οι Διεθνείς Οίκοι που αντιπροσωπεύουμε είναι η MICROLIFE από την οποία εισάγουμε διαγωνιστικές συσκευές για οικιακή αλλά και επαγγελματική χρήση όπως πιεσόμετρα, θερμόμετρα, συσκευές διαχείρισης άσθματος και βάρους σώματος, η ιταλική εταιρεία ESI από την οποία εισάγουμε συμπληρώματα διατροφής και φυσικά προϊόντα περιποίησης, οι εταιρείες BIONIME και YPSOMED από τις οποίες εισάγουμε προϊόντα διαχείρισης διαβήτη και οι εταιρείες ABENA & NIPRO από τις οποίες εισάγουμε αναλώσιμα προϊόντα νοσοκομείου και φαρμακείου, όπως προϊόντα ακράτειας, ενέσεις και βελόνες.

Ποιος είναι ο κύκλος εργασιών της εταιρίας και τα κέρδη της τα τελευταία χρόνια;

Η εταιρεία μας αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα, διευρύνοντας τη γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχει στην αγορά υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκτά και μεγαλύτερη οικονομική ευρωστία, ο οποίος είναι βασικός παράγοντας τόσο για την περεταίρω ανάπτυξη της, όσο και για την ικανοποίηση μεγάλων επενδύσεων κυρίως με προσανατολισμό την καινοτομία. Tα τελευταία 6 χρόνια και δη εν μέσω της κρίσης είχε ανάπτυξη της τάξεως του 53,44% αγγίζοντας τα 10.000.000€ πωλήσεις το 2014 και τα κέρδη της τελευταίας χρήσης υπολογίζονται σε 700.000€. Στοχεύουμε στο άμεσο μέλλον τόσο με σκληρή προσπάθεια και επιτυχείς στρατηγικές κινήσεις, αλλά και με συνεχείς επενδύσεις να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο την εταιρεία μας.

Πόσο σημαντική είναι η καινοτομία για την εταιρία; Τι ποσοστό του τζίρου σας απορροφά ετησίως το τμήμα R&D;

Όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζω έμπρακτα μέσα από το έργο μας ότι η καινοτομία και η μοναδικότητα θα μπορέσει να μας δώσει το εφαλτήριο για νέες αγορές και για περαιτέρω ανάπτυξη πάντα με κύριο γνώμονα τον ίδιο τον άνθρωπο και την αξία της ανθρώπινη ζωής. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήσαμε εξειδικευμένο Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης με κύριο στόχο την ανεξαρτησία στη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών υγείας. Επομένως, η καινοτομία είναι μονόδρομος για τα επιχειρηματικά μας σχέδια.

Πέρα όμως από τα προϊόντα που παράγουμε, εστιάζουμε και σε καινοτόμες υπηρεσίες οι οποίες υποστηρίζουν τα προϊόντα μας και φυσικά είναι απόλυτα χρηστικές για τους πελάτες μας. Για παράδειγμα, παρέχουμε εντελώς δωρεάν σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, εργαλεία software, που τους βοηθούν να πάρουν μια απόφαση σχετικά με τη θεραπεία τους ασθενή τους, στηριγμένη στις απαιτήσεις της επιστημονικής βιβλιογραφίας.

Ποιά είναι τα projects ή τα επιχειρηματικά σας σχέδια που περιμένετε να αποδώσουν άμεσα;

Τα επιχειρηματικά μας σχέδια αφορούν τόσο την ελληνική αγορά, όσο και την παγκόσμια αγορά υγείας. Η εταιρεία μας θα εξακολουθήσει να επενδύει στην καινοτομία σε όλους τους τομείς ενασχόλησής της, με στόχο να εδραιώσει την θέση της στην παγκόσμια αγορά. Φυσικά πάντα με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητάς ζωής των ανθρώπων. Είμαστε εταιρεία υγείας και οφείλουμε σε κάθε μας δραστηριότητα να υπηρετούμε με αξιοπιστία και ασφάλεια αυτόν τον κλάδο και όσους εντάσσονται σε αυτόν, ασθενή, γιατρό, φαρμακοποιό και νοσηλευτικά ιδρύματα.

Τώρα όσον αφορά τα άμεσα projects που είναι ήδη δηλαδή σε ισχύ, εστιάζουμε καταρχήν στο αντιμικροβιακό θερμόμετρο Alfachek AT400, το πρώτο θερμόμετρο με αντιμικροβιακό χαλκό παγκοσμίως. Ένας από τους βασικούς μας επιχειρηματικούς στόχους είναι να το προωθήσουμε άμεσα στην παγκόσμια αγορά. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία τόσο με Ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Όπως καταλαβαίνετε, ένα τόσο καινοτόμο προϊόν με χρηστική και ουσιώδη αξία μπορεί να προωθηθεί σε όλες τις χώρες σύμφωνα πάντα με το κατάλληλο επιχειρηματικό σχέδιο, και φυσικά, μέσω αξιόπιστων συνεργασιών.

Η φιλοσοφία της εταιρίας, αφορά τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, την επανεπένδυση των κερδών και την ανάπτυξη χρηστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Τι σημαίνει αντιμικροβιακό θερμόμετρο; Ποια είναι η σημασία του για το κοινό;

Η αντιμικροβιακή δράση των κραμάτων του χαλκού είναι παγκοσμίως γνωστή και πιστοποιημένη με εγκεκριμένες κλινικές έρευνες. Και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλά προϊόντα τα οποία έχουν κράματα χαλκού με κύριο στόχο την μείωση της διασποράς μικροβίων μεταξύ των ανθρώπων. Ο χαλκός λοιπόν σκοτώνει ένα ευρύ φάσμα μικροβίων, μέσω της έκθεσής τους, στα ιόντα του. Το Alfacheck AT400, είναι το πρώτο θερμόμετρο με αντιμικροβιακό χαλκό παγκοσμίως, με κατοχυρωμένη την πατέντα του.

Στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών ασφαλούς θερμομέτρησης όχι μόνο για την οικογένεια, αλλά και για τη συνολική «αλυσίδα της υγείας». Με πιο απλά λόγια, λειτουργεί όπως τα υπόλοιπα ψηφιακά θερμόμετρα ως προς την θερμομέτρηση του πυρετού, αλλά έχει μια σημαντική και απόλυτα χρηστική διαφοροποίηση. Έχει εφαρμογή αντιμικροβιακού χαλκού, η δράση του οποίου μειώνει τα μικρόβια και ελαχιστοποιεί τη μετάδοση ασθενειών από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πώς βλέπετε την εξέλιξη της αγοράς στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;

Σήμερα, πέρα από κάθε άλλη στιγμή τόσο στην ιστορία αυτού του τόπου, αλλά και στο παγκόσμιο στερέωμα, η καινοτομία ηγείται των εξελίξεων σε όλους τους τομείς. Ειδικά για την Ελλάδα, αυτό είναι αναγκαίο διότι ενισχύει την επιχειρηματική δράση και κατ’ επέκταση, συμβάλλει και στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Επομένως, όσες επιχειρήσεις τολμήσουν να επενδύσουν σε χρηστικά και καινοτόμα προϊόντα θα έχουν και τα αντίστοιχα ανταποδοτικά οφέλη.

Μέσα από όλη αυτή την κρίση, μόνο ένα καλό μπορούμε να δούμε. Να γυρίσουμε στις πραγματικές αξίες. Ο κόσμος έχει αντιληφθεί πλέον τι ακριβώς γίνεται και η προσπάθεια αφορά πράγματα πιο μετρήσιμα. Η στενότητα χρήματος οδηγεί σε πιο εξειδικευμένους επαγγελματίες. Η πίεση για εξειδίκευση οδηγεί σε καινοτομία που η χώρα θα το καρπωθεί, συνολικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου