Την Κυριακή 3 Μαΐου διοργανώνεται στην Αθήνα ο 4ος Ημιμαραθώνιος, στα πλαίσια της διοργάνωσης o "στόχος' θα δώσει δυναμικά το παρόν και θα μεταφέρει το μήνυμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, με πρέσβειρα τη χρυσή Ολυμπιονίκη Αθανασία Τσουμελέκα.

Η κ. Τσουμελέκα μίλησε στο iatronet.gr για τη συμμετοχή της στη σημαντική αυτή προσπάθεια:

Πως πήρατε την απόφαση να συμμετάσχετε σε αυτή τη διοργάνωση;

Από το 2004 και μετά είχα ασχοληθεί μέσα από διάφορες εταιρίες με το θέμα αυτό σαν αναγνωρίσιμο πρόσωπο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπαίνοντας στο κύκλο αυτό η καρδιά μου δεν βγήκε ποτέ! Μέχρι που πριν από περίπου 2 μήνες μέσω του στόχου πήρα την πρόταση να είμαι πρέσβειρα της ομάδας του στόχου για τον Ημιμαραθώνιο Αθηνών και φυσικά αποδέχθηκα με χαρά και δηλώνω διαθέσιμη για κάθε είδους δραστηριότητα.

Πόσο σημαντική θεωρείται την ενίσχυση τέτοιου είδους πρωτοβουλιών;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι από ανασφάλεια, ή «χαμένοι» στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας συνεχώς αμελούμε να ...ψαχτούμε....

Γιατί θεωρείται ότι είναι ακόμη τόσο δύσκολο να μιλάμε ανοιχτά για τον καρκίνο παρότι είναι τόσο συχνός;

Προσωπικά είναι δύσκολο γιατί υπάρχει ο φόβος... ο φόβος μην προσβληθώ εγώ, οι γύρω μου ή ο φόβος πως θα το ξεπεράσω και αν το ξεπεράσω....

Και μπροστά στο φόβο το εύκολο είναι να κλείνουμε τα μάτια αλλά όχι όμως το σωστό! Βγες μπροστά!!!

Έχω πάρει μαθήματα ζωής από πολλές γυναίκες! Το πρώτο καιρό που άκουγα ιστορίες... δάκρυζα... τώρα βλέπω την γενναιότητα τους και δυναμώνω!

Ποιό μήνυμα στέλνετε στις γυναίκες της χώρας μας;

Να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας, να γυμναζόμαστε, να μην αμελούμε κανένα σημάδι, να κάνουμε αυστηρά έλεγχο κάθε χρόνο και να... μιλάμε.... να μιλάμε.... να βγάζουμε τους φόβους μας, τις ανησυχίες μας..... έτσι καταλαβαίνουμε πως δεν είμαστε μόνες, πως δεν είμαστε "ανόητες" που τολμήσαμε να αφήσουμε να περάσει κάτι τόσο αρνητικό από το μυαλό μας.... σίγουρα έχει περάσει και από άλλες γυναίκες.... και από άλλες μαμάδες.... και από άλλες ψυχές!

Μια απάντηση, μια ίδια ενδεχομένως ιστορία ή και μια αγκαλιά γιατρεύει πολλά!

Ότι κάνουμε ....να το κάνουμε με στόχο !

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%