Ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής κ ΠΦΥ Χρήστος Λιονής μιλά στο Iatronet για το  Κρητικό Ίαμα και τις ιδιότητές του.

Ποια είναι τα τρία αρωματικά βότανα του Κρητικού Ιάματος;

To Cretan Iama είναι εκχύλισμα σε συγκεκριμένη αναλογία αιθέριων ελαίων τριών αρωματικών φυτών της Κρήτης, και συγκεκριμένα του θυμαριού (coridothymus capitatus), του φασκόμηλου (salvia fruticosa) και του δίκταμου (origanum Dictamnus).

Ποιες είναι οι ιδιότητές τους;

Είναι πολλαπλές. Στο Κρητικό Ίαμα αξιοποιούμε κύρια την αντιική (έναντι των ιών του ανώτερου αναπνευστικού) δράση.

Πώς ξεκίνησε η έρευνα για τη δημιουργία του Κρητικού Ιάματος;

Είναι μια μεγάλη ιστορία με πολλούς πρωταγωνιστές. Ξεκινά από το Σπήλι Αγ. Βασιλείου στην Κρήτη και το τοπικό Κέντρο Υγείας. Εκεί, οι πρώτες κλινικές παρατηρήσεις από το ιστορικό υγείας των ηλικιωμένων και τις αφηγήσεις τους για τους συντελεστές των υγιών γηρατειών οδήγησαν σε ανθρωπολογικές μελέτες, σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Jan Slikkerveer από το Πανεπιστήμιο Leiden, που κατέγραφαν την αυτόχθονη γνώση και τη σοφία των Κρητών η οποία διατηρήθηκε από χιλιάδες χρόνια. Οι ανθρωπολογικές μελέτες γρήγορα οδήγησαν σε εργαστηριακή έρευνα και η πρώτη αναγνώριση της αντιοξειδωτικής δράσης των αρωματικών φυτών της Κρήτης έγινε στο περιοδικό The Lancet, το 1998. Η συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Η. Καστανά, τον Καθηγητή κ. Γ. Σουρβίνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και κ. Σ. Πυρίντσο της Βιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου οδήγησε στη διατύπωση υποθέσεων για τη δράση των αρωματικών φυτών σε ιογενείς λοιμώξεις και ιδιαίτερα αυτών που προκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και της γρίπης. Η υπόθεση αυτή ενισχύθηκε από εργαστηριακές δοκιμασίες που έγιναν από τον Καθηγητή κ Σουρβίνο της Ιατρικής Σχολής και έτσι οδηγηθήκαμε στην κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, με αρκετά ενθαρρυντικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό International Journal of Ethnopharmacology (2015). Στη μελέτη συμμετείχαν 105 άτομα, 51 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (25 άντρες, 26 γυναίκες) και 54 στην ομάδα παρέμβασης (26 άντρες, 28 γυναίκες) την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2013 και Φεβρουαρίου 2014. Η μέση ηλικία των ατόμων στις δύο ομάδες ήταν παρόμοια (50,9 έτη στην ομάδα εικονικού φαρμάκου και 50,1 στην ομάδα παρέμβασης). Από τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα έπασχαν 29 άτομα (57%) στην ομάδα εικονικού φαρμάκου και 28 άτομα (52%) στην ομάδα παρέμβασης.

Πώς μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας και πότε πρέπει να χορηγείται;

Τα οφέλη εκτιμώνται σε διάφορα επίπεδα. Είναι γνωστό ότι τα αρωματικά αυτά φυτά του Κρητικού Ιάματος έχουν αντιοξειδωτική δράση με ότι αυτό σημαίνει, αρκετές επιδράσεις στην υγεία και στην άμυνα του οργανισμού. Με το συγκεκριμένο σκεύασμα όμως αξιοποιούμε τη δράση τους έναντι των ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και τη γρίπη. Συστήνεται να χορηγείται όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, με τη χορήγησης 2 μαλακών καψουλών τη μέρα για 7 ημέρες.

Είναι για όλες τις ηλικίες;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για παρενέργειες ούτε και από την ανάγνωση υφιστάμενων στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Φαρμάκων για τα συγκεκριμένα αρωματικά φυτά μονογραφιών και σχετικές με τη δοσολογία και τη διάρκεια χρήσης των αρωματικών αυτών φυτών. Εντούτοις, δεν συνθστάται σε έγκυες γυναίκες και παιδιά μικρότερα των 12 ετών, αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη τεκμηρίωση.

Μπορεί να συνδυαστεί με άλλα φάρμακα;

Από την ανάγνωση της βιβλιογραφίας και των μονογραφιών δεν φαίνεται να υπάρχει σχετική αντένδειξη με τη συγχορήγηση με άλλα φάρμακα.

Πότε αντενδείκνυται η χορήγησή του;

Δεν υπάρχουν αντενδείξεις, αλλά ως ανέφερα προηγουμένως δεν συστήνεται σε έγκυες γυναίκες και παιδιά ηλικίας

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το Cretan Iama, εάν όντως διαφοροποιείται από αντίστοιχα σκευάσματα;

Δεν είναι στην πρόθεση των ερευνητών να συγκρίνουν ή να αντιπαραβάλλουν το Cretan Iama με άλλα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μόνο να υπογραμμίσω ότι οι συστάσεις του Κρητικού Ιάματος βασίζονται σε έρευνα (κλινική και εργαστηριακή) που έχει δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]