Η Alcon αυξάνει τις επενδύσεις στην καινοτομία, τόσο μέσω των δικών της δομών έρευνας και ανάπτυξης όσο και μέσω εξαγορών (BD&L/M&A) με στόχο την ενίσχυση της ηγετικής της θέσης στην αγορά. αναφέρει στη συνέντευξή του στο ΙΑΤΡΟΝΕΤ ο κ. Δημήτρης Μπρίλης, Γενικός Διευθυντής της Alcon Eλλάδος και της ευρύτερης περιοχής.

«Η Ελλάδα δεν είναι για εμάς μία ακόμη αγορά, είναι το κέντρο μας για όλα τα Βαλκάνια και τα κράτη της Ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου», μας λέει ο Δημήτρης Μπρίλης, Γενικός Διευθυντής της Alcon Eλλάδος και της ευρύτερης περιοχής. Σε συνέντευξη που παρέθεσε στο Ιatronet επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στην πρόσφατη εξαγορά που πραγματοποίησε η εταιρεία, στις νέες επενδύσεις που έχει δρομολογήσει για καινοτόμα προϊόντα αλλά και στην ανάπτυξη κέντρων αριστείας μέσω των οποίων σκοπεύει να ενισχύσει τις κλινικές μελέτες στην Ελλάδα.

Mε δεδομένο ότι η Αlcon Eλλάδος έχει στη δικαιοδοσία της και τις αγορές του Ισραήλ, της Κύπρου, της Αλβανίας, του Κοσσυφοπέδιου και της Μάλτας θα ήθελα να μας πείτε πόσο διαφορετικές είναι αυτές οι χώρες από την ελληνική αγορά και ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της εταιρείας για την ενίσχυση της παρουσίας της σε αυτές;

Η Ελλάδα για την Alcon αποτελεί κέντρο αναφοράς χωρών των Βαλκανίων αλλά και της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Πρόκειται για χώρες αναπτυσσόμενες στην αγορά της οφθαλμολογίας με σαφείς διαφοροποιήσεις και ιδιαιτερότητες σε σχέση με την Ελλάδα. Οι αγορές αυτές όμως, έχουν και ένα κοινό, τις αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Το επιχειρησιακό μοντέλο μας σε αυτές τις χώρες βασίζεται κυρίως σε συνεργασίες με τοπικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι ακολουθούν αυστηρά τα πρότυπα και τις αξίες της εταιρίας μας. Έχοντας λοιπόν μία σαφή εικόνα των δομών και των παραμέτρων αυτών, είμαστε σε θέση να προσαρμόζουμε κατάλληλα τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειές μας προκείμενου να ικανοποιήσουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας, ενδυναμώνοντας τη θέση και την παρουσία μας σε καθεμία από τις αγορές αυτές. Η Alcon Hellas έχει επιτύχει την ανάπτυξη αυτών των αγορών με αποτέλεσμα να ενισχύει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή αναλαμβάνοντας την ευθύνη επιπλέον χωρών, όπως πρόσφατα τη Σλοβενία και την Κροατία.

Δημοσιεύματα φέρουν τη Νovartis να σύναψε συμφωνία εξαγοράς της Transcend Medical, Inc. Η εξαγορά αυτή αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία της Alcon στο γλαύκωμα και τη θεραπεία του καταρράκτη;

Η Alcon αυξάνει τις επενδύσεις στην καινοτομία, τόσο μέσω των δικών της δομών έρευνας και ανάπτυξης όσο και μέσω εξαγορών (BD&L/M&A) με στόχο την ενίσχυση της ηγετικής της θέσης στην αγορά. Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, η Alcon επενδύει στη θεραπεία του γλαυκώματος μέσω της εξαγοράς της Transcend Medical, Inc. μιας ιδιωτικής εταιρίας, με έδρα τις ΗΠΑ η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη εξειδικευμένων και υπερσύγχρονων χειρουργικών συσκευών για τη θεραπεία του γλαυκώματος. Η Transcend Medical, Inc. έχει αναπτύξει ένα μικρο-στεντ για τη θεραπεία του ήπιου έως μέτριου σε βαρύτητα γλαυκώματος (MIGS). Η συσκευή MIGS εμφυτεύεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του ματιού. Είναι σχεδιασμένη να ενισχύει τις φυσικές οδούς παροχέτευσης του ματιού με ελάχιστη διατάραξη των ιστών. Αυτό επιτρέπει η περίσσεια υγρού στο μάτι να στραγγίζει με στόχο τη μείωση των επιπέδων ενδοφθάλμιας πίεσης (ΕΟΠ). Πρόκειται για έναν νέο και καινοτόμο τρόπο χειρουργικής αντιμετώπιση του γλαυκώματος.

Η Alcon θα συνεχίσει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων τόσο στον τομέα των ενδοφθάλμιων φακών και των μηχανημάτων για την αντιμετώπιση του καταρράκτη και άλλων παθήσεων, όσο και στον τομέα φροντίδας του οφθαλμού, που περιλαμβάνει φακούς επαφής και διαλύματα καθαρισμού φακών επαφής. Η Alcon παγκοσμίως επενδύει τα τελευταία χρόνια περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη στην οφθαλμολογία με αποτέλεσμα τη συνεχή ροή νέων και καινοτόμων προϊόντων που βοηθούν τους ασθενείς να βελτιώσουν ή να επανακτήσουν την όραση τους.

  • Πρόσφατα παραδείγματα καινοτομίας είναι: ο νέος τριπλοεστιακός ενδοφακός Panoptix™ που προσφέρει στον ασθενή όραση που προσομοιάζει τη νεανική χωρίς χρήση γυαλιών
  • το νέο προφορτωμένο σύστημα Ultrasert™ που προσφέρει στο χειρουργό τη δυνατότητα ένθεσης του φακού με ευκολία και ασφάλεια για τον ασθενή
  • οι νέοι ημερήσιοι φακοί επαφής Dailies Total 1® οι οποίοι χάρη στις καινοτομίες στο σχεδιασμό και το υλικό τους διασφαλίζουν αξεπέραστη άνεση όλη μέρα

Ποιο είναι το μερίδιο αγοράς σας;

H Alcon κατέχει ηγετική θέση στην οφθαλμολογία τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το γεγονός ότι η Alcon είναι από τις λίγες εταιρίες στον κλάδο μας που παραμένουν απευθείας και όχι μέσω αντιπροσώπων στην Ελλάδα. Αυτό μας επιτρέπει να διασφαλίζουμε την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες, να προσφέρουμε άριστη εξυπηρέτηση και ταχύτατη τεχνική υποστήριξη των κέντρων που χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες μας. Αυτή η αμεσότητα έχει σαν αποτέλεσμα στην Ελλάδα να διατηρήσουμε την 1η θέση σε μερίδιο αγοράς στους τομείς που δραστηριοποιούμαστε. Ειδικά στον χειρουργικό τομέα θα ήθελα να επισημάνω την προσπάθεια, σε αντίξοες οικονομικά συγκυρίες, των ιδιωτικών κλινικών και μονάδων ημερήσιας νοσηλείας που συνεχίζουν να επενδύουν σε νέες τεχνολογίες ώστε να μπορούν να προσφέρουν την καλύτερη φροντίδα και το βέλτιστο αποτέλεσμα στους ασθενείς τους.

Το υψηλό μερίδιό μας συνολικά σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μας κάνει ηγέτιδα δύναμη στην ελληνική αγορά, γεγονός που αυξάνει την ευθύνη μας απέναντι στο ελληνικό σύστημα υγείας. Δυστυχώς, η τάση στο δημόσιο τομέα είναι να χρησιμοποιείται ως μοναδικό κριτήριο επιλογής η τιμή, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη βασικά κριτήρια όπως είναι η ποιότητα και η καινοτομία, με αποτέλεσμα να περιορίζουν ή και αποκλείουν τη χρήση νέων τεχνολογιών υγείας. Κατά την εκτίμησή μου, η Πολιτεία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η χρήση νέας τεχνολογίας και προηγμένων μεθόδων θεραπείας στοχεύουν σε μια ολιστική προσέγγιση εξοικονόμησης κόστους με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα για το σύστημα υγείας και για τους ασθενείς. Η πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες που χρειάζονται είναι θεμελιώδης πυλώνας της στρατηγικής μας και θέλουμε να είμαστε δίπλα στο κράτος και τους θεσμούς συνεισφέροντας στο βαθμό που μπορούμε στην ίση πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις διαθέσιμες θεραπείες του κόσμου.

Υπάρχει κάποια κατηγορία προϊόντος στην οποία η εταιρεία σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα;

Επικεντρωνόμαστε στα δυνατά σημεία που χαρακτηρίζουν την Alcon ως εταιρεία με ηγετική θέση στο χώρο των ιατρικών συσκευών οφθαλμικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένου του χειρουργικού τομέα και του τομέα της φροντίδας της όρασης.

Μία από τις πιο διαδεδομένες παθήσεις είναι ο καταρράκτης. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καταρράκτη έχουμε αναπτύξει κορυφαία χειρουργικά μηχανήματα, εργαλεία και ενδοφθάλμιους φακούς που είναι στη διάθεση του χειρουργού για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος όρασης για τον ασθενή. Η Alcon έχει φέρει στην Ελλάδα και έχει ήδη εγκαταστήσει σε πέντε μεγάλα κέντρα το σύστημα λέιζερ LenSx που έχει εφαρμογή στην επέμβαση καταρράκτη βοηθώντας τον χειρουργό διεγχειρητικά να πραγματοποιήσει συγκεκριμένα βήματα της χειρουργικής επέμβασης με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια πριν το τελικό στάδιο του κατακερματισμού και αναρρόφησης του πυρήνα του καταρρακτικού φακού.

Μόλις πριν 4 μήνες, φέραμε στην Ελλάδα τους νέους τριπλοεστιακούς ενδοφθάλμιους φακούς Panoptix™ για τους ασθενείς που πάσχουν από καταρράκτη. Οι ασθενείς σήμερα έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενδοφθάλμιων φακών που προσομοιάζουν τη νεανική όραση, επιτυγχάνοντας άριστα αποτελέσματα σε κοντινή, ενδιάμεση και μακρινή όραση. Με τους νέους ενδοφθάλμιους φακούς οι ασθενείς μπορούν να ολοκληρώσουν με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση τις καθημερινές τους εργασίες χωρίς τη χρήση γυαλιών.

Για τους ασθενείς που πάσχουν από καταρράκτη και αστιγματισμό, είναι διαθέσιμοι και τορικοί ενδοφθάλμιοι φακοί που έχουν σχεδιαστεί για τη διόρθωση του αστιγματισμού κατά την επέμβαση καταρράκτη.

Αναφορικά τώρα με τον τομέα φροντίδας της όρασης, η Alcon αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φακών επαφής και προϊόντων φροντίδας φακών, διαθέτοντας ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει φακούς επαφής ημερήσιας ή μηνιαίας αντικατάστασης για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και πρεσβυωπίας, καθώς και φακούς για την ενίσχυση/αλλαγή του χρώματος των ματιών.

Στόχος μας είναι οι Έλληνες ασθενείς να περάσουν από τους παλιάς τεχνολογίας φακούς υδρογέλης στη νέα γενιά των φακών σιλικόνης υδρογέλης που είναι πλέον το στάνταρντ στις προηγμένες χώρες του κόσμου. Η Alcon διαθέτει τους μηνιαίους φακούς σιλικόνης υδρογέλης AIR OPTIX, οι οποίοι διασφαλίζουν υψηλά επίπεδα οξυγόνωσης του κερατοειδή, σταθερή απόδοση και άνεση από την 1η έως την 30η ημέρα.

Αντίστοιχα, εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στη διάδοση των φακών επαφής ημερήσιας αντικατάστασης, οι οποίοι συνιστούν μία εξαιρετική επιλογή, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς τα μοναδικά πλεονεκτήματα, όσον αφορά την υγιεινή και την ευκολία που παρέχουν. Οι σπουδαίες τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τα υλικά και τον σχεδιασμό των φακών αυτών, δικαιολογούν απόλυτα για ποιο λόγο οι φακοί αυτοί αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία. Αιχμή του δόρατος στην πλήρη σειρά φακών ημερήσιας αντικατάστασης της Alcon, αποτελεί ο Dailies Total 1®, ο πρώτος και μοναδικός φακός με τεχνολογία διαβάθμισης της περιεκτικότητας σε νερό, ο οποίος συνδυάζοντας την υψηλή μεταβιβαστικότητα σε οξυγόνο με τις εξαιρετικά λείες επιφάνειες, διασφαλίζει αξεπέραστη άνεση όλη μέρα.

Η εταιρεία διαθέτει κονδύλια για κλινική έρευνα στην Ελλάδα;

Από το 2011, έχουμε επενδύσει περισσότερα από €3.400.000 στην εκπαίδευση των οφθαλμιάτρων μέσω, ζωντανών χειρουργείων (live surgeries), και πειραματικών χειρουργείων (wet labs) καθώς και άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Στόχος μας η ενίσχυση των επενδύσεων σε κλινικές μελέτες μέσω της ανάπτυξης κέντρων αριστείας τα οποία, διαθέτοντας τεχνολογίες αιχμής και έμπειρο ιατρικό προσωπικό, θα μπορούν να ανταγωνιστούν αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού και θα προσελκύσουν ερευνητικές επενδύσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;