Σοβαρές ανισότητες σημειώνονται σήμερα στην Ευρώπη όσον αφορά την επένδυση σε προγράμματα πρόληψης στη δημόσια υγεία. Υπάρχει ανάγκη κινητοποίησης ώστε και ο Νότος να επενδύσει περισσότερα και να ενισχυθούν τα προγράμματα εθνικών εμβολιασμών, καθώς υπάρχουν λοιμώξεις με δραματικές επιπτώσεις, όπως η μηνιγγίτιδα Β που μπορούν να καταπολεμηθούν.

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση όσον αφορά στα συστήματα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη;

Δυστυχώς, υπάρχουν ανισότητες στα συστήματα υγείας, καθώς υπάρχουν χώρες, όπως η Γερμανία και οι χώρες της Σκανδιναβίας που επενδύουν περισσότερο - ενώ δυστυχώς η νότια Ευρώπη επενδύει λιγότερο. Κάνουμε πολύ καλή δουλειά με περιορισμένους πόρους, αλλά σίγουρα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο, τονίζει στο Ιatronet.gr ο Καθηγητής Δημόσιας Υγείας Walter Ricciardi, Πρόεδρος του Istituto Superiore di Sanita’ (Ιταλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας), πρώην Πρόεδρος του European Public Health Association. Σήμερα ο καθηγητής συμμετέχει στο “Expert Panel” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Δημόσιας Υγείας. 

Ποια είναι όμως η κατάσταση στη χώρα του, τη γειτονική Ιταλία; 

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, η χώρα του έχει ψηφίσει νόμο που κάνει υποχρεωτικό για τις περιφέρειές της-έχει 21 περιφέρειες και πολλές επαρχίες- να δαπανήσουν τουλάχιστον 5% των δαπανών για την υγεία, στην πρόληψη. Δυστυχώς, πολύ λίγες περιφέρειες δαπανούν το 5%. Οι περισσότερες δαπανούν λιγότερο από αυτό το ποσοστό. Πρέπει να επενδύσουμε τουλάχιστον 5%, αλλά σε ορισμένες περιοχές ο μέσος όρος είναι 3% έως 3,5%. Πρέπει να πείσουμε όσους λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις ότι η επένδυση στην πρόληψη είναι πολύ σημαντική, τονίζει ο καθηγητής και προσθέτει:

«Εισάγουμε την επόμενη εβδομάδα το νέο πρόγραμμα εμβολιασμού, που είναι πολύ εκτεταμένο και περιεκτικό. Έχουμε σχεδόν διπλασιάσει την επένδυση στα εμβόλια και στον εμβολιασμό. Προσφέρουμε  όλα τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι της μηνιγγίτιδας. Ήδη προσφέρουμε τα εμβόλια μηνιγγιτιδόκοκκου C, πνευμονιόκοκκου, γρίπης και θα προσφέρουμε και το εμβόλιο  μηνιγγιτιδόκοκκου Β.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουμε σε ορισμένες πειραματικές περιφέρειες, η μηνιγγίτιδα Β είναι μια λοίμωξη όχι πολύ συχνή. Επομένως υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός ασθενών. Αλλά είναι πολύ σοβαρή λόγω των δραματικών επιπτώσεων που έχει.

Η επένδυση που κάναμε δεν γίνεται ακριβώς με βάση τη σχέση κόστους/ οφέλους ή της ανάλυσης κόστους/ χρησιμότητας, αλλά σχετίζεται  σε μεγάλο βαθμό με τον κοινωνικό συναγερμό που έχουμε τώρα στην Ιταλία και  που  πιστεύω ότι υπάρχει και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», καταλήγει ο καθηγητής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου