Η υποεκπροσώπηση των συλλόγων ασθενών στις επιτροπές και τα φόρα που αφορούν τις αποφάσεις που λαμβάνονται για την Υγεία και που τους αφορούν άμεσα, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός και θα χρειαστεί ακόμη κατά τα φαινόμενα αρκετός καιρός μέχρι να αλλάξει η κατάσταση. 

Οι σύλλογοι ασθενών βέβαια δεν παρέμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και πριν από λίγο καιρό ίδρυσαν την Ένωση Ασθενών, προκειμένου να ενισχύσουν την επιρροή τους στις αρμόδιες Αρχές και να διεκδικήσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους.

Πραγματοποιήθηκε μάλιστα και συνάντηση το φθινόπωρο με τον υπουργό Υγείας, που όμως δεν συνοδεύτηκε με την ανάλογη συνέχεια. Για το θέμα της υποεκπροσώπησης των συλλόγων ασθενών το iatronet μιλάει με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Ασθενών, Γιώργο Τσιακαλάκη.

Ο κ. Τσιακαλάκης τονίζει πως δεν είναι μόνο το θέμα της υποεκπροσώπησης, που έχει πολλές εκφάνσεις και που αποτελεί ένα μέρος μόνο του όλου ζητήματος, αλλά το ότι όταν γίνεται διαβούλευση για πολιτικές υγείας και πρακτικές που εφαρμόζονται, οι ασθενείς θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε όλα τα στάδια.

Αναφέρει πως στην συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ήταν καλεσμένοι όλοι οι Κοινωνικοί Εταίροι, εκτός από τους συλλόγους Ασθενών και την Ένωση Ασθενών. Και στον ΕΟΔΥ επίσης δεν υπάρχει εκπρόσωπος συλλόγου Ασθενών.

Σημειώνει ότι οι Σύλλογοι Ασθενών και ειδικά η Ένωση Ασθενών θέλουν να συμμετάσχουν στον διάλογο για την Υγεία και πως όλο αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι εξουσίας ούτε η Ένωση θέλει να κάνει δύσκολη την ζωή του υπουργείου.

Θέλουν να αποτελέσουν τη γέφυρα ανάμεσα στα Κέντρα λήψης αποφάσεων και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων με την κοινωνία. "Το να χτίσουμε κοινωνικές συμμαχίες δεν απειλεί τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων αλλά τις ενδυναμώνει", επισημαίνει ο κ. Τσιακαλάκης.

Μαραθώνιος

"Η Ένωση Ασθενών γνώριζε εξαρχής ότι το αίτημα για συμμετοχή και εκπροσώπηση δεν είναι ένας αγώνας εκατό μέτρων αλλά Μαραθώνιος, στον οποίο οι σύλλογοι ασθενών θα πρέπει να αποδείξουν και την δική τους αξία. Δεν αρκεί μόνο η διεκδίκηση αλλά και η απόδειξη ότι μπορεί κανείς να επιτύχει".

Ο κ. Τσιακαλάκης εξέφρασε, τέλος, την πεποίθησή του ότι μετά την ίδρυση της Ένωσης Ασθενών θα αποδειχθεί και θα αναδειχθεί ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι ασθενείς στην διαμόρφωση των πολιτικών Υγείας. "Αυτό που έγινε με το πρόσφατο σχέδιο νόμου ήταν μια ευκαιρία που χάθηκε αλλά το θέμα δεν έχει χαθεί συνολικά".

Ας ελπίσουμε ότι το υπουργείο Υγείας θα λάβει σοβαρά υπόψιν του το αίτημα αυτό της Ένωσης Ασθενών και δεν θα επιλέξει μελλοντικά να αποκλείσει για μια ακόμη φορά τους ασθενείς από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD