Συνέντευξη στον Δημήτρη Καραγιώργο

Σε αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ των δαπανών για την Υγεία, θα προχωρήσει ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, δηλώνει με συνέντευξή του στο ΙΑΤΡΟΝΕΤ ο εκπρόσωπός του σε θέματα Υγείας κ. Γιώργος Φλωρίδης, κάνοντας λόγο για ‘αναγέννηση και επαναθεμελίωση του ΕΣΥ’.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που έγιναν στην Υγεία με κυβέρνηση ΝΔ;

Την τελευταία πενταετία, ο ελληνικός λαός βίωσε στον ευαίσθητο χώρο της υγείας μία σημαντική αρνητική εξέλιξη που προήλθε:

  • Πρώτον, από τη συστηματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Δεύτερον, από την έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
  • Τρίτον, από την εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Τέταρτον, από την κατάρρευση των Προνοιακών Δομών και των θεσμών της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.
  • Πέμπτον, από την αύξηση των ιδιωτικών δαπανών και τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία.
  • Έκτον, από τη διεύρυνση της διαφθοράς, της σπατάλης και των χρεών των νοσοκομείων.
  • Έβδομον, από την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα από μία ανορθολογική και πρόχειρη πολιτική.
  • Όγδοον, από την ανυπαρξία ουσιαστικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Δεν πρόκειται όμως για λάθη που προήλθαν από άγνοια ή από αφέλεια. Πρόκειται για ‘φυσιολογικά’ αποτελέσματα μιας συνειδητής και συστηματικής πολιτικής, που συρρίκνωνε το δημόσιο σύστημα στην υγεία και ταυτόχρονα, έδινε ζωτικό χώρο για αυξανόμενη παρέμβαση των ιδιωτικών συμφερόντων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, στρατευμένη στο μύθο της κυριαρχίας του ιδιωτικού που κατέρρευσε με πάταγο κατά την πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση, δυστυχώς τραυμάτισε σε βάθος το ΕΣΥ.

Ποιες θα είναι οι πρώτες παρεμβάσεις που θα γίνουν αν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας;

Η δημιουργία του ΕΣΥ αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες θεσμικές κατακτήσεις του σύγχρονου κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Για το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, η αναγέννηση και επαναθεμελίωση του ΕΣΥ είναι χρέος προς την ιστορία του και δέσμευση απέναντι στους πολίτες.

Οι πρώτες παρεμβάσεις του προγράμματός μας, θα κινηθούν ταυτόχρονα σε τέσσερις άξονες:

  • Πρώτον, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΣΥ κατά 1% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας.
  • Δεύτερον, καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς με στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 1% του ΑΕΠ. Βασικά μέσα αυτής της προσπάθειας, είναι η λειτουργία ενός διάφανου και αποκεντρωμένου συστήματος προμηθειών, η άμεση και υποχρεωτική εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος και μία σύγχρονη πολιτική στο χώρο του φαρμάκου.
  • Τρίτον, ενισχύουμε το δυναμικό του ΕΣΥ με προτεραιότητα στο νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό. Προχωρούμε σε προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού (3.000 θέσεις κάθε χρόνο, πέραν των συνταξιοδοτήσεων), ώστε να αξιοποιηθούν οι υποδομές και ο τεχνολογικός εξοπλισμός των νοσοκομείων.
  • Τέταρτον, οργανώνουμε και ολοκληρώνουμε το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τη σύσταση Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής σε κάθε Δήμο με 24ωρη λειτουργία και ιατρική κάλυψη όλων των πολιτών.

Ποιες είναι οι βασικότερες διαφορές των δύο μεγάλων κομμάτων στον τομέα της Υγείας;

Οι διαφορές του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ δεν είναι ποσοτικές και τεχνικές, αλλά θεμελιακές και διαφορές φιλοσοφίας. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί την υγεία κοινωνικό αγαθό και οργανώνει τη δημόσια παροχή της σε όλους τους πολίτες. Έχει στο επίκεντρο του προγράμματός του το δημόσιο σύστημα υγείας, την ανανέωση του κοινωνικού κράτους, την επαρκή χρηματοδότηση και την αποτελεσματική λειτουργία του, ώστε να προσφέρει καθολικές και ποιοτικές υπηρεσίες για τους πολίτες σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

Αντίθετα, στη λογική και πρακτική της ΝΔ είναι η υποχρηματοδότηση, η συρρίκνωση και η εγκατάλειψη του δημόσιου τομέα. Εμπορευματοποιεί τομείς υψηλής κοινωνικής ευθύνης όπως η υγεία, παρότι αποδεδειγμένα αποτυγχάνουν οι αγορές και παράγουν τραγικά κοινωνικά αποτελέσματα.

Με την πολιτική της ΝΔ στη δημόσια υγεία αλλά και στην κοινωνική ασφάλιση, ο απλός πολίτης αισθάνεται απροστάτευτος και ανασφαλής και τα βασικά κοινωνικά αγαθά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των ιδιωτικών συμφερόντων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο