Ακραία συντηρητικό χαρακτηρίζει το Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης που αφορά τις αμβλώσεις και το οποίο έχει δικαιολογημένα προκαλέσει αντιδράσεις των οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, σε ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.

Χουντής.

Στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ άλλων, την καλεί να πάρει μέτρα έτσι ώστε 'να αποτραπεί η επικράτηση ακραία συντηρητικών απόψεων που με πρόσχημα την ελευθερία συνείδησης επιχειρούν να περιορίσουν τα δικαιώματα των γυναικών'.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

'Στις 7 Οκτωβρίου 2010 η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε ψήφισμα με τίτλο 'το δικαίωμα της συνειδησιακής άρνησης στην νόμιμη ιατρική περίθαλψη' (1763/2010). Στο εν λόγω ψήφισμα αναφέρεται ότι 'κανένα άτομο, νοσοκομείο ή ίδρυμα δεν θα εξαναγκαστεί, δεν θα κριθεί υπεύθυνο ή δεν θα υποστεί διάκριση λόγω της άρνησης του να εκτελέσει, να διευκολύνει, να βοηθήσει ή να συμπράξει σε άμβλωση, σε αποβολή, σε ευθανασία ή σε οποιαδήποτε άλλη πράξη που μπορεί να επιφέρει θάνατο σε ανθρώπινο έμβρυο'.

Δεδομένου ότι: ένα τέτοιο ψήφισμα ενισχύει τις κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος γυναικών με ανεπιθύμητη κύηση και δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός γυναικών, ακόμα και σήμερα, χάνουν τη ζωή τους σε περιοχές που απαγορεύεται ή δεν ενθαρρύνεται η νόμιμη άμβλωση ή αποβολή, καθώς οι γυναίκες αυτές υποχρεώνονται να προσφύγουν σε αμφίβολης ποιότητας παράνομες ιατρικές υπηρεσίες.

Ερωτάται η Επιτροπή, πώς σχολιάζει το προαναφερόμενο ψήφισμα; τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να αποτραπεί η επικράτηση ακραία συντηρητικών απόψεων που με πρόσχημα την ελευθερία συνείδησης επιχειρούν να περιορίσουν τα δικαιώματα των γυναικών;'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο