Ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Με απεργία πείνας και διακοπή χημειοθεραπείας απειλούν οι ογκολογικοί ασθενείς της Ηλείας

 

Οι ογκολογικοί ασθενείς του νομού Ηλείας δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν τις χημειοθεραπείες τους και να κάνουν απεργία πείνας, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2014 ξεκίνησε στο Νοσοκομείο του Πύργου η λειτουργία Τακτικού Εξωτερικού Ογκολογικού Ιατρείου υπό Ηλείο Παθολόγο – Ογκολόγο, Συντονιστή Διευθυντή του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Τότε, είχε προαναγγελθεί και η πραγματοποίηση χημειοθεραπειών στον Πύργο – κάτι που δεν υλοποιήθηκε. Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 ο Συντονιστής Διευθυντής συνταξιοδοτήθηκε, με αποτέλεσμα ότι όχι μόνο δε φαίνεται να προχωρά το ανωτέρω σχέδιο, αλλά η ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών γίνεται πολύ μεγαλύτερη, αφού πια δε θα λειτουργεί ούτε το Εξωτερικό Ιατρείο για τον ιατρικό έλεγχο και τη συνταγογράφηση φαρμάκων και αξονικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ογκολογικοί ασθενείς από την Ηλεία να αναγκάζονται να μετακινούνται στην Πάτρα με το λεωφορείο τόσο για τις θεραπείες τους όσο και για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις – μια ψυχοφθόρα αλλά και τρομερά δαπανηρή διαδικασία.

Αγανακτισμένοι λοιπόν, οι ογκολογικοί ασθενείς δήλωσαν πως θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας και διακοπή της χημειοθεραπείας τους - γεγονός το οποίο θα επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας τους.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Είναι σε γνώση σας η συνταξιοδότηση του υπεύθυνου Ογκολόγου και το επακόλουθο κλείσιμο του Τακτικού Εξωτερικού Ογκολογικού Ιατρείου του Νοσοκομείου του Πύργου λόγω έλλειψης προσωπικού; Πρόκειται να προβείτε σε σχετικές ενέργειες, ποιες είναι αυτές και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

2.      Με ποιον τρόπο πρόκειται να βοηθήσετε στη μείωση της ταλαιπωρίας των ογκολογικών ασθενών του Νομού Ηλείας ώστε να μη επιβάλλεται να μετακινούνται στην Πάτρα τόσο για τις θεραπείες τους όσο και για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Ιάσονας Φωτήλας                             Αχαΐας

 

Βασίλης Οικονόμου                          Επικρατείας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη